Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMSKI RAST

Sportski terenci poduprli BMW-ovu dobit u trećem tromjesečju

Oliver Zipse
Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL
1/2
06.11.2019.
u 15:43

Prodaja je porasla samo 3,6 posto ali su klijenti više kupovali sportske terence (SUV), uključujući i skuplje modele X3 i X4.

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW izvijestio je u srijedu o osjetno većoj operativnoj dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući prodaji sportskih terenaca, pri čemu su na njihov prošlogodišnji rezultat negativno utjecali postroženi propisi o emisijama štetnih plinova.

Dobit je prije kamata i poreza (EBIT) porasla u trećem tromjesečju za 33 posto, na 2,29 milijardi eura.

Prodaja je porasla samo 3,6 posto ali su klijenti više kupovali sportske terence (SUV), uključujući i skuplje modele X3 i X4.

Operativna marža u poslovanju s automobilima porasla je na 6,6 posto, sa 4,4 posto u lanjskom razdoblju kada su zbog novih propisa o emisijama štetnih plinova stvorene velike zalihe a konkurencija je snizila cijene, pa se BMW-ova profitna marža na luksuzna vozila našla pod pritiskom.

Uprava je ponovila da zbog priprema za proizvodnju električnih modela očekuju znatan pad dobiti prije poreza, neznatno povećanje isporuka vozila i maržu EBIT-a između 4,5 i 6,5 posto u poslovanju s automobilima.

BMW je suočen s većim troškovima proizvodnje zbog pripreme pogona za proizvodnju hibridnih i električnih automobila. Zato su prisiljeni smanjivati troškove u drugim dijelovima poslovanja kako bi do kraja 2022. godine poboljšali efikasnost u protuvrijednosti većoj od 12 milijardi eura.

Procjenjuju da će se potražnja za električnim vozilima, uključujući i hibridne modele, udvostručiti do 2021. godine. Između 2021, i 2025. prodaja električnih automobila trebala bi po njihovim procjenama rasti 30 posto godišnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije