Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA Testu

Smart ForFour stvoren je za lako parkiranje, ali i prijevoz četvero ljudi

12.03.2015.,  Zagreb - Test automobila Smart ForFour. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
04.04.2015.
u 17:00

Za četvero odraslih nudi vrlo solidan komfor, a zbog kruga okretanja od samo 8,65 metara Smart je kralj u upravljivosti u gradu

Nakon relativno neuspješnog pokušaja s prvom generacijom ForFoura (2004.-2006.), Smart je ponudio drugu generaciju koju proizvodi u suradnji s Renaultom. Zapravo, ForFour je brat blizanac Renault Twinga i proizvodi se u istoj tvornici, u Revozu u slovenskom Novom Mestu.

Dužina od 3,49 m, kratki prevjesi i krug okretanja od samo 8,65 metara čine Smart ForFour iznimno praktičnim za gradsku vožnju. Osjećaj pri manevriranju i posebno parkiranju je fantastičan. Rasterećeni prednji kotači zbog straga smještenog motora imaju kut zakretanja od 45 stupnjeva pa se ForFour doslovno okreće u mjestu.

Stoga je svako parkiranje zbog njegove lakoće i jednostavnosti ugodno. A to je najbolja osobina automobila u koji se relativno komforno mogu prevesti četiri osobe. Ima gotovo jednovolumensku formu pa se sjedi dosta visoko, a zbog toga je i preglednost odlična.

Za pogon je zadužen 1-litreni trocilindraš sa 70 KS i 91 Nm okretnog momenta, koji u suradnji s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem vrlo solidno pokreće mališana.

Vožnja u gradu, zbog stražnjeg pogona i živahnog motora, je zabavna. Smart je u gradu prvenstveno zbog malih dimenzija i mase od samo 900 kg vrlo agilan, u praksi dinamičniji i od deklariranih performansi (15,9 s do stotke, 151 km/h najveća brzina), ali zaboravite na sportsku vožnju bez obzira na stražnji pogon. Ipak, u gradskoj vožnji može biti pravi zvrk. I na autocesti pri većim brzinama Smart ForFour djeluje čvrsto i sigurno drži pravac.

Zbog motora smještenog straga prtljažnik prima samo 185 litara, ali može se proširiti do 975 litara.

>> Smart Fourjoy - auto bez vrata, krova i stražnjeg stakla

>> Okretan, zabavan i drugačiji gradski zvrk

Komentara 2

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
02:26 05.04.2015.

vozio novog twinga, totalni promašaj od auta! katastrofa, zadnji pogon, na snijegu užas!

Avatar flegmatik
flegmatik
22:17 06.04.2015.

Mozda je "smart", ali sigurno je "ugly".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije