Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOST

Skupi head-up zaslon nudi se čak i u gradskim modelima

head-up
Foto: Renault
1/3
28.02.2016.
u 17:00

Sve je rašireniji sustav koji su automobili preuzeli od borbenih zrakoplova, a Mazda ga je prva ponudila u B segmentu vozila

Vozač tijekom vožnje zbog modernih multimedijskih sustava u automobilu nikad nije imao više informacija, koje su svakako dobrodošle, ali u isto vrijeme vozaču odvlače pozornost s ceste. Kako bi neke od informacija - poput brzine kretanja - vozač dobivao ne skrećući pogled s ceste, novi su automobili sve češće opremljeni head-up displayem (HUD). HUD bi u slobodnom prijevodu mogli opisati kao “zaslon s glavom gore” ili možda i bolje “uspravljeni ekran”, a radi se o informacijsko-sigurnosnom sustavu koji prikazuje najvažnije informacije vozaču ispred vjetrobranskog stakla u razini njegovih očiju pa vozač može ostati usredotočen na vožnju i ne treba skretati pogled s ceste.

Donedavno je bio dio opreme automobila rezerviran samo za luksuzna vozila. Danas se head-up display nudi i u dostupnijim automobilima pa čak i u gradskoj klasi. Mazda je prva ponudila HUD u B segmentu u novoj generaciji Mazde2. Istina, head-up zaslon u najmanjem je Mazdinom modelu dostupan samo u najraskošnijem paketu opreme Revolution Top, što podrazumijeva i najjači motor te cijenu od 145.488 kuna, ali to je svakako presedan koji će sigurno i druge proizvođače primorati da i oni počnu ugrađivati ovaj sustav u svoje manje modele. Renault je HUD prvi put ponudio u kompaktnoj klasi u četvrtoj generaciji Meganea, koji je upravo stigao na hrvatsko tržište.

HUD je u autoindustriju stigao iz zrakoplovne industrije. Prvi takvi sustavi počeli su se ugrađivati 60-ih godina u borbene vojne avione, a potom se počeo ugrađivati i u civilne zrakoplove. U automobile je head-up display prvi počeo ugrađivati General Motors 1988. godine, ali tek su nedavno postali široko dostupni. Dakako, najprije u premium automobilima i višim klasama vozila zbog visoke cijene ovog high-tech sustava informiranja.

HUD radi tako da svjetlosnim snopom i pomoću komplicirane optike u vozačevu vidnom polju prikazuje bitne informacije, prije svega brzinu vozila, ali i ostale informacije poput navigacije, upozorenja o ograničenju brzine, količine goriva u spremniku, tempomatu, pa čak i upozorenje o napuštanju vozne trake. Obično se te informacije projiciraju na staklu smještenom između upravljača i vjetrobranskog stakla, ali svjetlosni snop može biti projiciran i na samo vjetrobransko staklo. Head-up display nije neophodan u vašem automobilu, ali je vrlo korisna stvar koja vožnju čini komfornijom i sigurnijom.

>> Novi francuski kompakt skrojen je po njemačkoj mjeri

>> Kombi za devet putnika s opremom iz visoke klase

Komentara 1

Avatar VitoBH
VitoBH
10:45 29.02.2016.

Ne znam što će Renault Meganu takva stvar. Šminka koja prikriva nekvalitetu drugih bitnih dijelova auta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije