Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Sigurnost na cesti kao najvažniji uvjet odabira prijevoza

promet zagreb
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
20.02.2018.
u 11:18

Obavezno osiguranje za putnike velika je prednost licenciranih taksista

Sigurnost je zasigurno najvažnija stavka koju zahtijevaju i očekuju sudionici prometa, bez obzira u kojoj se ulozi nalazili. Ukoliko se na gradskim ulicama nađemo u potrebi za prijevozom, zasigurno brzina i jednostavnost igraju veliku ulogu u odluci kojim prijevoznim sredstvom želimo doći na odredište, ali je ipak pouzdanje u siguran dolazak na isto na prvom mjestu.

Upravo iz tog razloga građani biraju autotaksi prijevoz. Naravno, udobnost je također jedna od kvaliteta koja taksi izdiže iznad tramvaja ili autobusa, no i to možemo sagledati kroz prizmu uvjerenja da je sigurnost u automobilu licenciranog taksi prijevoznika veća nego u vozilu u kojem je vrlo lako ozlijediti se pri naglom kočenju i gdje nije nevjerojatno ostati bez neke osobne stvari u gužvi. Osim toga, taksi prijevoznici obavezni su plaćati osiguranje koje pokriva i putnike, za razliku od vozača osobnih vozila.

Taksi vozila i preventivni tehnički pregled

Vozila kojima se obavlja taksi prijevoz podliježu također i preventivnim tehničkim pregledima, kao jače eksploatirane grupe vozila i u periodima koji ovise o njihovoj starosti. Primjerice, taksi vozila od dvije do sedam godina starosti moraju dolaziti na preventivne preglede svakih šest mjeseci od dana obavljenog redovnog tehničkog pregleda i na pregled kočnica svakih 12 mjeseci. Ta je obaveza osobito važna ukoliko u obzir uzmemo da gotovo svako četvrto vozilo ne prođe tehnički pregled u Republici Hrvatskoj, tako da potencijalni korisnici mogu u taksi vozilo imati više povjerenja nego u osobno vozilo kod kojeg se rjeđe kontrolira ispravnost.

Obaveza položenog ispita za vozača autotaksi vozila također je jedna od prednosti pri odabiru prijevoza, kao i sigurnost da taj školovani vozač nije pravomoćno osuđen zbog kaznenog djela protiv radnih odnosa i socijalnog osiguranja, okoliša, opće sigurnosti, sigurnosti prometa, imovine, gospodarstva, službene dužnosti ni zbog kaznenog djela krivotvorenja.

Dodatne prednosti prijevoza taksijem

Osim fizičke sigurnosti, nije nevažno ni povjerenje u vozačevo poznavanje grada, kako ne bi došlo do zaobilazne vožnje uslijed neupućenosti u, primjerice, koje su ulice jednosmjerne, a koje dvosmjerne. Ispit o poznavanju osnovnih podataka o kulturnim, gospodarskim, turističkim, prometnim i drugim značajnim objektima i znamenitostima koji polažu taksisti garancija je da vas vaš vozač neće ispitivati gdje je zgrada koja je cilj vašeg putovanja, već da vam može i preporučiti mjesto od vašeg interesa.

Stoga, s povjerenjem isprobajte neku od postojećih i novih mobilnih aplikacija licenciranih autotaksi prijevoznika – brz i jednostavan pristup usluzi kombiniran s jamčenom sigurnošću pravi je izbor u planiranju putovanja u svako doba te iz svakog dijela grada.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije