Naslovnica Auti Automobili

Sigurnosni sustavi i u starijim autima, mogu se naknadno ugraditi u gotovo sve modele

Više od 27 milijuna vozila diljem svijeta već je opremljeno ovom sigurnosnom tehnologijom
30. studenoga 2018. u 08:50 0 komentara 1007 prikaza
Focus

Nakon kratkotrajnog optimističnog razdoblja s manje nesreća i manje poginulih i ozlijeđenih u prometu, 2013. je godine diljem Europe ponovno počeo rasti broj prometnih nezgoda. Najizgledniji je uzrok tome činjenica da mladi ne ispuštaju mobitel iz ruke, čak ni dok voze.

Ilustracija Bahatost na cestama Smiju li vozačima koji siju smrt po cestama oduzeti auto?

Koban mobitel u ruci

Uz razgovaranje na mobitel, slanje poruka i provjeravanje statusa na društvenim mreżama, velikom broju prometnih nezgoda prethodile su nepažnja, prebrza vožnja, prenaglo kočenje, prestrojavanje bez žmigavca, premali razmak od vozila ispred. Više od 90 posto nesreća dogodilo se zbog ljudske pogreške. Moderni automobili, posebno oni opremljeniji, pa time i skuplji, imaju brojne sustave koji vozača upozoravaju na potencijalno rizičnu situaciju, a kad vozač ne reagira na upozorenje sustavi samostalno uspore ili zaustave automobil. No, hrvatska prometna stvarnost stariji su automobili, bez sigurnosnih sustava.

Ovo je 10 najružnijih automobila svih vremena:

Focus
1 / 11
10. Citroën Ami 6: Citroëni tog vremena bili su nekonvencionalni, pa i čudni, ali i dalje zanosni (DS) ili dražesni (2CV). S Amijem 6 ipak su otišli malo predaleko i ušli na teritorij nepotrebno bizarnog i ružnog. Naravno, zašto automobil ne bi izgledao poput žabe kojoj je netko stao na glavu? Nasljednik Ami 8 malo je ublažio stvar.

U 10-15 godina stari automobil ne možete naknadno ugrađivati tehnologiju koja će ga zaustaviti pred pješakom koji vam je istrčao pred automobil, ali možete ugraditi Mobileye uređaj koji vozača na opasnost upozori dovoljno rano da stigne reagirati. Naime, istraživanja osiguravatelja pokazala su da je dvije sekunde dovoljno vremena da vozač u većini situacija stigne reagirati.

TRAVEL RISK Ovo su najsigurnije zemlje u svijetu, evo gdje je Hrvatska

Mobileye je napredni sustav upozorenja koji prati pješake, bicikliste, vozilo ispred, reagira na nenamjeran izlazak iz prometnog traka, vodi računa o dugim i kratkim svjetlima i dopuštenoj brzini vožnje. S tvrtkom Mobileye ugovor o suradnji potpisao je Grand auto, pa se ovaj uređaj može ugraditi u svim njihovim servisima, bez obzira na marku vozila. Uređaj s ugradnjom stoji oko 7000 kuna, a trebala bi biti ponuđeno i plaćanje na rate. Iz tvrtke Mobileye napominju da se taj iznos u automobilu koji se koristi u poslovne svrhe isplati u manje od godine dana, s obzirom da sustav korigira ponašanje vozača pa auto manje troši, dok je kod privatnih vozila u prvom planu ipak sigurnost obitelji.

Samostalno rangira opasnost

Mobileye se, osim u osobne automobile, može ugraditi i u autobuse i kamione. Sastoji se od kamere i dojavne jedinice koja vozača upozorava zvučno, vizualno i vibriranje kola upravljača. Ovisno o želji vozača, za svaku pojedinu situaciju može se drukčije podesiti način upozorenja i jačina zvuka. Sustav sam rangira koliko je nešto opasno, pa se, primjerice, ne javlja ako pješak hoda uz cestu, ali reagira ako promijeni smjer kretanja i okrene se prema kolniku.

Pogledajte video najgore parkiranih auta na hrvatskim cestama:

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.