Naslovnica Auti Automobili

Sigurnosne značajke vozila moraju biti prioritet svim vozačima

Većina korisnika želi da automobil izgleda sjajno. U velikom broju slučajeva vozači zanemaruju najbitniju stavku prilikom odluke o kupovini ili najmu vozila - sigurnost i zaštita koju automobil pruža u prometu.
11. veljače 2019. u 15:57 332 prikaza
Carwiz rent a car
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/2

Stručnjaci iz Carwiza napominju kako je sigurnost u prometu najbitnija prilikom odluke o vozilu kojem ćete pokloniti povjerenje. U prvom redu treba analizirati koji modeli pružaju najveći stupanj sigurnosti u vožnji. Automobili dobivaju ocjenu od jedne do pet zvjezdica (pet je najveća), temeljem istraživanja koja su izvedena u laboratoriju za sudare te integracijom podataka iz sudara u stvarnom svijetu. Vođeni tom spoznajom, Carwiz je u ponudu vozila koja broji preko 40 modela uvrstio one koji udovoljavaju najviše traženim i željenim aspektima – iznimnoj sigurnosti te željenoj atraktivnosti dizajna.

Borko Ribić iz Carwiz rent a cara naglašava kako je iznimno važno razmisliti o sigurnosnim značajkama automobila i odlučiti se za one koji imaju najbolje sigurnosne performanse. “Prilikom odabira automobila našim korisnicima preporučamo da razmotre sigurnosne značajke, ocjene sigurnosti te izvrše usporedbu s drugim automobilima u istoj klasi. Temeljem našeg iskustva možemo konstatirati da različiti automobili nude različite razine zaštite putnika. Proizvođači automobila uključuju kombinacije značajki koje utječu na sigurnost i uglavnom su grupirane u sljedećim kategorijama:

  • Izbjegavanje sudara - značajke koje pomažu da izbjegnete sudar - poput elektroničke kontrole stabilnosti (ESC), sustava protiv blokiranja kotača (ABS) i kontrole proklizavanja.
  • Zaštita od sudara - značajke koje vam pomažu u zaštiti od sudara kao što su sigurnosni pojasevi, zračne zavjese i zone gužvanja.
  • Udobnost vozača - značajke koje doprinose sigurnosti vašeg automobila čineći vožnju lakšom i udobnijom - podešavanje visine sjedala, korištenje tempomata, jednostavnost korištenja funkcija u automobilu.
  • Zaštita suvozača – značajke kvalitete sigurnosnih pojaseva, pozicioniranja zračnih jastuka te načina integriranja, sigurnosti montiranja i uglavljivanja dječjih sjedalica.

Carwiz rent a car | Autor : Promo/Eva Virc Foto: Promo/Eva Virc

Zaštita vozača i putnika ovisi o strukturi automobila, te pripadajućim zaštitnim uređajima koji rade zajedno kao integrirani sustav. Naša strategija prilikom sastavljanja flote je bazirana na sigurnosti, atraktivnosti i jednostavnosti. Temeljem najnovijeg istraživanja „5 NCAP–ovih Zvjezdica“ provedenog tijekom 2018. godine dodatno smo obogatili našu flotu trima vozilima koji spadaju u sam vrh sigurnosti prema tom istraživanju: Audi A6 koji je najsigurnije vozilo u klasi velikih poslovnih limuzina, Mercedes A klasa u kategoriji luksuznih kompakt vozila te Ford Focus u kategoriji gradskih kompakt vozila. Naša je pak flota u prosjeku starosti vozila do najviše 8 mjeseci, tako da su svi modeli u korak sa najnovijim sigurnosnim sustavima” ističe Ribić.

Za kraj, Ribić naglašava kako je najam vozila uistinu postao isplativiji i sigurniji način korištenja vozila. Prema statističkim pokazateljima, mladi vozači češće kupuju starije rabljene automobile, a spadaju u rizičnu skupinu koja ima mnogo veći rizik od nesreće u prometu od iskusnijih vozača, osobito u prvih 12 mjeseci vožnje. Time je izbor prvog automobila još važniji. Ako pomažete djetetu da vozi siguran automobil, pobrinite se da sigurnost zaista bude prioritet ispred svih ostali značajki.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka