Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti za putovanje

Evo na što trebate paziti da sretno stignete na odredište

putovanje
Foto: Thinkstock
14.07.2017.
u 16:14

Automobil s uključenim svjetlima drugi će sudionici u prometu ranije uočiti, posebno ako je sive boje

Kako biste prvi dio svojeg odmora - putovanje - uspješno priveli kraju te sretno stigli na odredište, budite odgovoran i pažljiv vozač. Odgovoran vozač ne postaje se dan prije putovanja. 

Automobil tijekom čitave godine redovno održavajte kako bi uvijek bio u tehnički ispravnom stanju, a prije dužeg putovanja preporučuje se kontrolni pregled. Uvijek se vežite sigurnosnim pojasom te se pobrinite da vezani budu i putnici. To se posebno odnosi na djecu, koja sigurnosnim pojasom moraju biti vezana u adekvatnoj sigurnosnoj sjedalici, ovisno o uzrastu djeteta. I, ne, to se ne radi zbog eventualne kazne od 500 kuna, već zato što dijete najsigurnije kad je pravilno vezano u dječjoj sjedalici. Stradanje u prometnim nesrećama vodeći je uzrok smrti djece do 14 godina starosti, a oko 70 posto stradalih to bi izbjeglo da je bilo ispravno vezano u autosjedalici.

Također, inzistirajte da sigurnosnim pojasom budu vezani i putnici na stražnjoj klupi. U slučaju prometne nezgode - čak i pri gradskim brzinama - nevezani putnici sa stražnje klupe nekontrolirano lete kabinom pa svojom težinom mogu ozbiljno ozlijediti vozača i suvozača. Osim toga, u nesreći mogu ispasti iz automobila. Održavajte potreban razmak od automobila ispred sebe. Nikome nije ugodno voziti se s drugim automobilom 'na repu'. Što je veća brzina kretanja, i razmak među vozilima treba biti veći.
Pridržavajte se ograničenja brzine, postoji razlog zašto su takva kakva jesu. Brzina zna zavarati pa nemojte voziti samo po osjećaju, već povremeno bacite pogled na brzinomjer. Za vožnju autocestom tempomat je kao stvoren, ako ga imate u automobilu.

Iako za vrijeme ljetnog računanja vremena, danju u uvjetima dobre vidljivosti niste obvezni voziti s uključenim dnevnim svjetlima na automobilu, savjetujemo da ih ipak uključite. Automobil s uključenim svjetlima drugi će sudionici u prometu ranije uočiti, posebno ako je sive boje. Što ste uočljiviji, to ste sigurniji.

Nemoguće je zadržati dijete u rukama

Čak i najlošija sjedalica bolja je od nikakve i njezinim se korištenjem značajno smanjuje mogućnost zadobivanja teških ozljeda prilikom prometne nesreće. Dječju autosjedalicu treba koristiti i na najkraćem putovanju. Držanje djeteta u rukama nije siguran način putovanja jer prilikom sudara pri brzini od samo 50 km/h dijete teško 5 kilograma postaje teško 20 puta više ili čak 100 kg. Prometne nesreće jedan su od glavnih uzroka smrti djece mlađe od 14 godina, a procjenjuje se da bi 70 posto djece preživjelo ili izbjeglo ozbiljnije ozljede da su bili vezani u odgovarajućoj sjedalici.

Ne šaljite poruke tijekom vožnje

Mobitel u ruci tijekom vožnje jako je loša ideja, bilo da ste naumili telefonirati, slati SMS poruke ili provjeriti notifikacije na društvenim mrežama. Koristite hands free uređaj ili se zaustavite ako baš hitno morate nešto obaviti.

Pazite na motocikliste

Topliji dio godine karakterizira i veći broj dvokotača na cestama, a upravo su njihovi vozači najugroženiji sudionici prometa na cestama. Uvažavajte ostale sudionike prometa. Vodite računa o tome da su motocikli u većini slučajeva brži i agilniji od automobila. Motocikl koji vidite u retrovizoru do vas će stići brže nego što očekujete. No, ni on se ne može zaustaviti u mjestu, pa oduzimanjem prednosti prolaska i presijecanjem puta kretanja motociklistu ozbiljno ugrožavate život. Njega, naime, ne štiti karoserija automobila, kao ni brojni sigurnosni sustavi i zračni jastuci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije