Naslovnica Auti Automobili

Sam parkira, sam koči i nadzire mrtvi kut

Renault svoj crossover neprestano obogaćuje naprednim tehnologijama
26. kolovoza 2018. u 23:37 3 komentara 797 prikaza
Renault Kadjar
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Tajna uspjeha Renaultova Kadjara je u neprestanim poboljšanjima, u obogaćivanju opreme ovog crossovera naprednim tehnologijama. Testni Kadjar u S-Edition razini opreme za pogon rabi 1,6-litreni dCi motor od 130 konjskih snaga, ali u kombinaciji s X-Tronic mjenjačem.

Renault Kadjar Crossover Renault Kadjar na hard testu: ipak više voli duže rute

Slabiji model, onaj od 110 KS, opremljen je EDC mjenjačem s dvostrukom spojkom, a za ovaj snažniji model pripremljena je CVT tehnologija. Znači, dorađeni bezstupanjski mjenjač, kojemu je trenje smanjeno za 40 posto, uz programirani raspon simulacije sedam stupnjeva prijenosa. Prema službenim podacima ovaj model troši 4,8 l/100 km, no u realnosti to je oko litru dizelskog goriva više, što je s obzirom na konfiguraciju 444,9 centimetara dugog i 161,3 cm visokog te 1490 kilograma teškog vozila solidan rezultat.

S-Edition u imenu znači da ovaj Kadjar u putničkoj kabini donosi tamnosivu tkaninu u kombinaciji s plavim prošivima. Plavi prošiv korišten je i na kožom preobučenom upravljaču. U odnosu na Bose model, s kojim dijeli istu cijenu, kožne presvlake nisu ni opcija. Izvana ga je moguće prepoznati po 19-colnim alu naplatcima s pet krakova, te po Renaultovom logotipu na plavoj podlozi.

Opelovi crossoveri Unaprijeđeni Opelovi crossoveri spremni za nove ekološke standarde

Paket Techno Premium sadrži bočne senzore, sustav za nadzor mrtvog kuta, sustav aktivnog kočenja u slučaju nužde te sustav za pomoć pri parkiranju s kamerom za vožnju unazad. Easy Park Assist, naime, izmjerit će odabrano parkirno mjesto i Kadjar (gotovo) samostalno u njega smjestiti, bilo unaprijed, unazad, bočno ili pod kutem. Sustav potpuno preuzima manevriranje upravljačem, a vozač samo mora davati gas i kočiti.

Želite li ipak sami parkirati, ali uz određenu pomoć, sustav vas savjetuje zvučnim i vizualnim upozorenjima. Izdašno opremljen Kadjar S-Edition Energy dCi 130 X-Tronic stoji 236.853 kn, no uz trenutačno dostupan popust cijena je prihvatljivih 221.853 kn.

Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas