Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Saab Aero X - podiže imidž švedske marke

aut_aero_tx.jpg
import
13.03.2006.
u 19:01

Salon automobila u Ženevi svoja je vrata zatvorio prije dva dana, a svi su još pod dojmom predstavljenih noviteta. Jedan je od zanimljivijih konceptnih modela svakako Saab Aero X. Pri njegovu je stvaranju Saab koristio dugogodišnja znanja stečena u proizvodnji zrakoplova.

Tako je - osim coupeovskog izgleda - zanimljivost modela Aero X u kupoli, odnosno putničkoj kabini. Ona je, po uzoru na one kod borbenih zrakoplova, izvedena tako da je vozaču na raspolaganju slobodni uvid u situaciju izvan automobila u polukrugu od 180 stupnjeva.

 To je postignuto tako što automobil nije opremljen klasičnim rješenjima vratiju i nosačima krova. Zahvaljujući elektrohidraulici vrata, kompletan dio krova, bočna stakla i vjetrobransko, podižu se, kako bi se vozaču i suvozaču omogućio ulazak, odnosno izlazak iz automobila.

Unutrašnjost je uređena u futurističkom hi-tech stilu. Zanimljivo je izvedena i instrumentna ploča u 3D varijanti. Saab Aero X dug je 467,5, širok 191,8 te visok samo 127,6 centimetara, uz međuosovinski razmak od 279,5 cm.

Dodatna je zanimljivost ovog koncepta njegova ekološka osviještenost. Naime, pogoni ga 2,8 BioPower V6 opremljen twin VGT (Variable Geometry Turbine) turbinom, koji za pogon osim  benzina koristi i bioetanol. Taj agregat nudi maksimalnu snagu od 400 KS, uz 500 Nm okretnog momenta, a za prijenos snage na sva četiri kotača zadužen je 7-stupanjski automatski mjenjač s dvjema spojkama.

Ovako opremljen Saab Aero X poleti do stotke za 4,9 sekundi, dok mu je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 kilometara na sat. Sportski izgled naglašavaju aluminijski naplatci od 22 cola sprijeda odnosno čak 23 straga.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije