Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon

S većim kaznama omogućuje se i uzimanje vozačke dozvole

nesreca
PIXSELL
14.12.2010.
u 08:00

Ni ove izmjene zakona neće pomoći da se recidivisti pošalju na ponovno polaganje vozačkog ispita

Da je povećanje kazni za određene prometne prekršaje i te kako potrebno, svjedoče - uz svakodnevne novinske napise o vozačima koji su nekoga ubili vozeći suprotnim smjerom ili pijani, odnosno drogirani - i policijske statistike. Konkretno, tijekom prvih deset mjeseci ove godine plavci su 29.348 pijanih vozača zatekli za volanom. Previše, čak ako i zažmirimo na 944 vozača koji su imali do 0,5 promila alkohola u organizmu, s obzirom na to da predložene izmjene Zakona o sigurnosti prometa predviđaju da vožnja s alkoholom do 0,5 promila bude legalna - osim mladim vozačima i profesionalcima - bez obzira na to bio vozač u nekom drugom "kvaru" ili ne.

Čak 29.348 pijanih vozača

Dodatan uteg tom podatku je i 2245 vozača koji su odbili alkotest. Logično je pretpostaviti da su i oni pretjerano gledali dno čašice, jer zašto bi trijezan vozač odbio testiranje. Izmjene Zakona predviđaju kazne za koncentraciju alkohola iznad 0,5 promila pa do jednog promila - od 1000 do 3000 kuna. Vozače s više od jednog promila te do 1,50 promila vožnja bi stajala 3000 do 5000 kuna. Podsjetimo, važeći Zakon za te prekršaje predviđa kazne od 1000 do 2000, odnosno 2000 do 5000 kuna. Upravo s pijancima započinjemo pregled težih prekršaja, jer nam je nezamislivo da bi trijezan i prometno obrazovan čovjek autocestom vozio u suprotnom smjeru. A to je još jedna kategorija vozača za koje se opravdano predlažu veće kazne, i to od 5000 do 15000 kuna, ili zatvor do dva mjeseca.

Kritični prekršaji su i oni brzinski. Ukupno je 176.243 puta policija imala posla s prebrzim vozačima. Od toga, 33.625 vozača kroz naselje je vozilo više od 20 km/h preko ograničenja brzine. Izvan naselja, njih 1472 vozilo je 50 km/h pa naviše preko dopuštene brzine. Udar po džepu mjera je koju će bahati vozači najbolje shvatiti. No, dobra mjera je i uzimanje vozačke dozvole.

Put ka uzimanju dozvole

Iz MUP-a objašnjavaju, naime, da je glavna svrha većih kazni mogućnost izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, koja postoji samo za prekršaje za koje je propisana kazna veća od 2000 kuna. No, nejasno je zašto se ovom prilikom u Zakon ne unesu i izmjene koje bi omogućile da se napokon nekom ponavljaču težih prekršaja vozačka dozvola oduzme, a njega se uputi na ponovno polaganje vozačkog ispita. Takva opcija trenutačno postoji samo na papiru, ali zbog lošeg sustava prikupljanja kaznenih bodova još niti jedan divljak - a imamo ih i previše - nije uspio prikupiti devet bodova potrebnih za ponovno polaganje vozačkog ispita.

Ključne riječi

Komentara 8

ČI
Čiko
09:30 14.12.2010.

Državi i njenim poslušnicima fali novaca i žele ga oteti narodu a najlakše je u prometu ako napravim prekršaj ili nedaj bože prometnu nezgodu pod utjecajem alkohola oderi me do kože s tim se slažem ali neču puhati u dreger bez veze zato jer se nekom policajcu koji jedva ima osnovnu školu to hoče

TE
tester
09:12 14.12.2010.

ako vozač pod utjecajem alkohola vozi u automobilu drugu osobu,to bi se moglo kvalificirati kao pokušaj ubojstva,isto kao i kada bi takav vozač izazvao nesreću. a ako bi netko u takvoj nesreći poginuo,teretiti ga za ubojstvo s predumišljajem,jer je svjesno sjeo za volan u stanju u kojem ne može upravljati potencijalno smrtonosnim strojem.

IV
ivicas
08:38 14.12.2010.

danas je sve naopako . gdje je nestalo postivanje pojedinca i bon ton . zasto bi netko odbio puhanje u nekakav slinavi aparat. e pa draga gospodo jel znate vi da su nekad gospoda odbijala se i rukovati s strancemm iz bon tona , a danas se smatra normalnim da vas netko prisiljava na puhanje u slinavi balon a da niste nikakav zakon prekrsili .Ili vozite se gradom prvo puhanje . pa sljedeca ulica kontrola vozacke . pa druga ulica kontrola brzine . Zivio liberalizam .polako ali sigurno se pretvaramo u policijsku drzavu dok se takzv liberalni politicari bave foteljama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije