Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

S pola kazne izvlače se i oni koji kroz grad jure 100 km/h

Za neke prekršaje popust od 50 posto ne bi trebalo dopustiti
27. studenoga 2015. u 21:02 15 komentara 6078 prikaza
polizei
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Mogućnost da u roku od tri dana plati iznos od 50 posto kazne propisane za počinjeni prometni prekršaj u prvih su devet mjeseci ove godine iskoristili vozači koji su počinili 92,3 posto od 288.221 prekršaja za koje je Prekršajni zakon odredio tu mogućnost. Odnosno, većina vozača koji su se o Zakon o sigurnosti prometa na cestama ogriješili do iznosa propisane kazne od 2000 kuna iskoristili su mogućnost da u proračun uplate pola kazne.

Najteži prekršaji isključeni

U tu kategoriju spadaju, primjerice, vozači uhvaćeni kako voze brzinom do 50 km/h iznad ograničene, oni koji nisu prilagodili brzinu uvjetima na cesti, koji tijekom vožnje koriste mobitel, koji ne poštuju prometni znak i ne uključuju žmigavac prije skretanja, ne propuštaju pješake. U toj su kategoriji i vozači i putnici koji se nisu vezali sigurnosnim pojasem, ali i oni koji dijete prevoze na nesiguran način. Ustvari, kaznu za većinu prekršaja koju vozači na našim cestama najčešće čine moguće je prepoloviti plaćanjem u roku tri dana. Iznimka je, primjerice, bijeg s mjesta nesreće, jurnjava brzinom za više od 50 km/h većom od dopuštene, vožnja suprotnim smjerom, nepoštivanje prednosti prolaska ili crvenog svjetla na semaforu, ignoriranje naredbe prometnog policajca. I vožnja u pijanom stanju, naravno.

Osobe koje za upravljač sjedaju nakon ispijanja alkoholnih pića na plaćanje pola iznosa kazne mogu računati samo ako su mladi ili profesionalni vozači uhvaćeni sa do 0,50 promila alkohola u organizmu. Eventualno na to mogu računati i oni čija količina promila u organizmu malo prelazi granicu od 0,50, ali je ipak dovoljno daleko od 1,00 promila da kazna bude manja od 2000 kn. Sve ostale razine alkoholiziranosti za upravljačem isključuju blagodat plaćanja pola iznosa kazne.

Jasno je da se negdje morala povući granica, da se moralo razdijeliti prekršaje za koje se može od onih za koje se ne može ponuditi "popust" za brzo plaćanje kazne. Jasno je i kako je opcija određivanja te granice novčanim iznosom propisane kazne najpraktičnija.

Bez niže kazne pred školom

No, ipak smatramo da se u društvu prekršaja za koja ne bi trebalo biti "popusta" trebalo naći i prekoračenje brzine u naselju za 30 do 50 km/h veće od dopuštene brzine. Jer u tu kategoriju, primjerice, spadaju vozači koji pored škole ili dječjeg vrtića projure brzinom od 80-90 km/h. Također, ne bismo trebali dozvoliti roditeljima koji djecu prevoze bez sjedalice ili postolja, bez sigurnosnog pojasa, da se izvuku s plaćanjem samo 250 kuna kazne.

Osnovna svrha ovdje je očito ispunjena – većina vozača koji udovoljavaju uvjetu da im se dozvoli plaćanje 50 posto nižeg iznosa to su i učinili. Samo od prebrzih vozača koji su "upali" u najčešću kategoriju – onu u kojoj su vozači koji su kroz naselje vozili 10 do 20 km/h brže od dozvoljenoga (ukupno 90.251 vozač u prvih devet mjeseci ove godine) u proračun se slilo 22,562.750 kuna. Naravno, pretpostavimo li da su svi oni prihvatili mogućnost da odmah plate 250 umjesto naknadno 500 kuna kazne. Uz jednaku pretpostavku za 74.768 vozača i putnika koji se nisu vezali sigurnosnim pojasem odnosno nisu dijete prevozili na siguran način, oni su u proračun u prvih devet mjeseci ove godine uplatili 18,692.000 kn. u proračun ulilo 6,531.000 kn. Financijski učinak je, dakle, neupitan. Nijanse bi ipak trebalo doraditi.

>> Policija: “Ovo je izvanredna situacija, nema više upozorenja, odmah kazne!”

>> Policija će imati kamere na odorama kako bi građane zaštitila od grešaka pri postupanju

Najviše vozača uhvaćeno je s manje od 1 promila

Kazne za vožnju pod utjecajem alkohola većinom su veće od 2000 kuna pa se pijani vozači ne mogu izvući sa 50 posto kazne. Prometni su policajci tijekom prvih devet mjeseci ove godine na cesti zatekli 29.365 vozača pod utjecajem alkohola. Najviše ih je – 11.634 – u organizmu imalo od 0,51 do 1,00 promila alkohola. Sa 7342 prijave slijede oni koji su vozili sa 1,01 do 1,50 promila alkohola u organizmu. Još ih je 5297 vozilo s više od 1,50 promila alkohola, za što je propisana kazna od 5000 do 15.000 kn. Pod utjecajem droga i lijekova zatečena su 142 vozača (također 5000 do 15.000 kn kazne). Njih 1347 odbilo je alkotest. Visoka alkoholiziranost nije, naravno, jedini razlog zbog kojeg se na određeno vrijeme ostaje bez vozačke dozvole, a 3562 vozača prometni su policajci u prvih devet mjeseci za upravljačem zatekli dok im je bilo zabranjeno voziti.

Zagreb: Ministar Banožić primio u posjet ministricu Oružanih snaga Francuske
NABAVKA AVIONA
Hrvatska na slatkim mukama: Francuski Rafale u laganoj prednosti pred američkim F-16?
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih
  • jono:

    Ograničenje brzine,kod Škole i dječijih Vrtića OK, ali ne 365dana godišnj. Gdje su praznici nedjelje i slično.

  • mparac3:

    Prije par dana, vozeći 90 km/h, stvorio sam iza sebe kolonu od 5-6 auta... Niotkud se stvorio policajac, zaustavio me, i platio sam kaznu za prekoračenje brzine 500 kuna... Imam osjećaj kao da me zaskočio drumski razbojnik, hajduk Veljko, Jovo ... prikaži još! Caruga... ili tko vec, i oteo mi 500 kuna.... Plaćanje bilo kakve kazne - nije nikakvo "izvlačenje"...

  • Deleted user:

    naplatite nam i disanje , pa napunite proracun do ibera.. sramota , niti osiguravate promet s tim sra.ima niti zaustavljate one stvarno najgore.. pocnite u autoskolama sa procjenama vozaca i saljite ih nakon godinu dana na novi test da se ... prikaži još! vidi dali su sposobni za voznju.. 80% vozaca samo krci promet , misle samo na sebe, boje se vlastitog auta i izazivaju banalne sudare, nek onda plate kaznu i odstetu kad su nesto i napravili.