Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene

S početkom 2019. godine mijenja se način provedbe vozačkog ispita

Ilustracija
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
21.12.2018.
u 13:28

"Nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije automatizmom informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a"

Početak iduće godine donijet će i promjene u procesu provedbe vozačkih ispita. Naime, od 2. siječnja nove godine Hrvatski autoklub (HAK) kao ovlaštena stručna organizacija u proces uvodi nova tehnološka rješenja, piše Srednja.hr.

U procesu provedbe vozačkih ispita iz pojedinog nastavnog predmeta počinje se koristiti programska aplikacija instalirana na tablet uređaje, a njezina najveća prednost pojednostavljenje je postupka izdavanja vozačkih dozvola jer se uvjerenje o položenom ispitu automatizmom šalje u MUP i HAK.

- Nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije automatizmom informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a, odnosno HAK-a u obliku eUvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što će značajno pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja vozačke dozvole. Osim toga, svrha je i smanjenje postojeće dokumentacije koja prati proces provedbe vozačkih ispita, kao i administrativnih poslova vezanih za proces provedbe vozačkih ispita - rekao je Alen Vojvodić iz Hrvatskog autokluba.

Osim toga, radi transparentnosti, ispred vozila u kojem se polaže ispit bit će instalirane kamere, što je planirano u drugoj fazi, nakon što budu ispunjeni svi uvjeti.

– Sve navedeno doprinijet će boljoj i kvalitetnijoj osposobljenosti kandidata za vozače, njihovoj boljoj pripremljenosti za samostalno i sigurno upravljanje vozilom u stvarnim prometnim uvjetima, poboljšanju sigurnosti mladih, odnosno novih vozača kao i doprinos poboljšanju sigurnosti prometa na cestama - kažu u HAK-u.

Pogledajte video o prometnim kaznama - stiže stroži zakon o sigurnosti u prometu:

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Olujni
Olujni
14:09 21.12.2018.

Kamere se instaliraju samo radi sprjecavanja mita, tj. da netko tko pojma nema o voznji, ne bi na mito ili poznanstvo ipak dobio uvjerenje, cega ima itekako, kakva kvaliteta osposobljenosti, bajke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije