Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naelektrizirani

Sportaši na struju - ovo su izazivači Rimčeva Concepta Two

Tesla Roadster
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL
1/4
25.02.2018.
u 12:08

Više od 1100 konja u hrvatskom superautu, 998 km dosega Teslina Roadstera te 15 minuta za punjenje baterije BMW-ove jurilice

Najavljujući svoj novi superautomobil - Concept Two koji će premijerno pokazati početkom idućeg mjeseca na međunarodnom salonu automobila u Ženevi - Rimac je bacio rukavicu u lice proizvođačima poput Tesle, BMW-a, Porschea, Ferrarija. Svi su oni najavili ili su već pokazali električne superautomobile, zvijeri na struju koje se na cesti očekuju do 2020. godine. Ta će godina očito biti zanimljiva za ljubitelje naelektriziranih jurilica, pa smo provjerili kakvo oružje bruse izazivači, a što se može očekivati od Rimčeve električne prinove.

Autonomija razine 4

Službeni podaci još nisu poznati, ali Rimac Concept Two (javnosti će biti predstavljen pod drugim imenom) vjerojatno će imati razinu 4 autonomne vožnje, tamo gdje je ona legalna, naravno. Ta razina podrazumijeva da automobil može voziti sam, vozač ne mora raditi ništa, ali ipak mora biti za volanom - za svaki slučaj. Od Concept One automobila - koji je po cijeni od milijun dolara i s 1088 konjskih snaga (1224 KS u dorađenoj izvedbi; 2,5 sekundi do stotke) koje izvlači iz četiri elektromotora proizveden u samo osam primjeraka - ‘dvojka’ će biti brža, veća, luksuznija i skuplja, ali će i dalje biti dvosjed.

Novitet bi navodno trebao biti proizveden u 100 primjeraka. Također, trebao bi imati bateriju od 120 kWh, veći doseg od Concepta One, a više ciljeve diktira mu i nedavno objavljivanje podataka za Teslin novi Roadster, koji bi - s jednim elektromotorom sprijeda i dva straga - do stotke trebao pojuriti za samo 1,9 sekundi, uz maksimalnih 402 km/h i 998 km dosega s jednim punjenjem.

Tesla Roadster imat će baterije od 200 kWh i, naravno, pogon na sve kotače, kao i Rimac Concept Two. Agresivan dizajn već je pokazan, imat će sklopivi krov i mali aktivan spojler straga. Osnovna cijena trebala bi biti 200.000 dolara, uz 50.000 dolara unaprijed za ulazak na listu čekanja. Prva serija od 1000 primjeraka prodavat će se po cijeni od 250.000 dolara - plaćeno unaprijed u cijelosti. Automobil bi na cesti trebao biti 2020. Ferrari je također zainteresiran za sučeljavanje ovog tipa i također je nabrušen na Teslu. Vidi se to i iz najave da će svoj električni superautomobil u prodaju pustiti prije Tesle. Detalje o svom električnom superautomobilu iz Ferrarija još nisu objavili.

Porscheovih 600 konja

Za 2019. godinu BMW je najavio i8 Roadster koji će snagu crpiti isključivo iz baterija, a iste bi godine Porsche u prodaju trebao pustiti električni Mission E. Dva elektromotora s ukupno 600 konja trebala bi ga do stotke potjerati za 3,5 sekundi, uz postizanje maksimalnih 250 km/h, a između dva punjenja autonoman bi trebao biti 500 kilometara.

Bez obzira na visinu od samo 130 cm, Porsche Mission E imat će četiri sjedala, kao i novi Tesla Roadster. Do 80 posto baterije trebao bi biti u stanju napuniti za samo 15 minuta.

Urus, Jetta... Pogledajte najveće novitete detroitskog sajma automobila:

Tesla Roadster
1/45

Komentara 2

VE
velebit1
15:00 25.02.2018.

ako usporedimo Teslu sa Rimcen to je zapravo neusporedivo novi Tesla može da prijeđe 1000 km sajednim punjnjem i košta 250000 dolara a Rimac upola manje i košta 4 puta više mislim da Rimac tu nema šanse

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije