Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novitet

Redizajnirani Audi A4: Osvježeno lice, bolja multimedija i blaga hibridna tehnologija

Audi A4
Foto: Audi
1/12
15.05.2019.
u 12:15

Singleframe prednja maska je sada šira i tanja, vodoravne linije ističu širinu prednjeg i stražnjeg dijela. Pogledom s boka dominiraju prepoznatljivi mišići iznad branika i niže postavljena bočna linija između njih. Oni formiraju snažne linije iznad kotača i čine da quattro geni budu jasno vidljivi

Zar je već prošlo četiri godine od predstavljanja aktualne pete generacija Audija A4, prvo je što nam je palo napamet nakon objavljivanja prvih fotografija i informacija o redizajnu kod nas vrlo popularnog modela D segmenta i jedne od ikona premium segmenta. Da, jest, iako prema još uvijek svježem dizajnu to ne bismo rekli. Ipak, tehnologija danas napreduje nevjerojatnom brzinom pa su novosti ispod lima brojne, a i dizajneri su A4 osvježili i učinili ga još dinamičnijim i profinjenijim zahvaljujući sportskim dizajnerskim detaljima.

Model A4 osvježen je u svim karoserijskim izvedbama, od bazične limuzinske, karavanske Avant varijante pa do Allroad i sportskog S modela. Singleframe prednja maska je sada šira i tanja, vodoravne linije ističu širinu prednjeg i stražnjeg dijela. Pogledom s boka dominiraju prepoznatljivi mišići iznad branika i niže postavljena bočna linija između njih. Oni formiraju snažne linije iznad kotača i čine da quattro geni budu jasno vidljivi.

Audi A4
1/12

LED prednja svjetla sada su dio standardne opreme Audija A4, a uz doplatu se može naručiti njihova najbolja izvedba s Matrix LED tehnologijom s potpuno automatskim dugim svjetlima.

Nov je i koncept paketa opreme, nudit će se tri osnovna paketa: basic, advanced i S line dostupni za vanjštinu, a povrh njih će drugačiji i agresivniji vanjski izgled imati S modeli, a robusniji allroad quattro modeli.

Kupci će moći birati između 12 boja karoserije, uključujući novu Terra sivu boju. Velika novost je i napredniji novi multimedijski sustav MMI s 10,1” touch zaslonom. koji nudi korisničko iskustvo slično modernim pametnim telefonima. Između ostalog nudi i glasovnu kontrolu na osnovi prirodnog izgovora koja razumije mnoge fraze koje se koriste u svakodnevnom govoru. Najveća promjena je što više nema rotacijskog gumba s kojim su se dosad kontrolirale funkcije, već se sada sve kontrole vrše preko dodirnog ekrana.  

Dostupne su tri varijante vozačkih instrumenata: kombinacija analognog okretomjera i brzinomjera s monokromatskim odnosno putnim računalom u boji i – u kombinaciji s MMI plus sustavom – potpuno digitalni Audijev virtualni kokpit plus. Vozač može koristiti 12,3“ zaslon pune HD rezolucije uporabom višenamjenskog upravljača uz odabir tri prikaza. Head-up zaslon projicira bitne informacije u vidnom polju vozača.

Prilikom početka prodaje u Europi Audi će ponuditi model A4 sa šest turbo motora. Njihova snaga se kreće od 150 KS pa do 347 KS – od modela Audi A4 35 TFSI do modela Audi S4 TDI. Nedugo nakon toga, u ponudi će se naći još dva turbo motora: 30 TDI sa snagom od 136 KS i 35 TDI sa snagom od 163 KS. 

Svi motori – bilo da se radi o četiri cilindričnom dizelskom motoru, V6 TDI motoru ili četiri cilindričnim turbobenzinskim TFSI motorima – zadovoljavaju ograničenja Euro 6d-temp norme o emisijama. Prilikom početka prodaje, tri izvedbe motora će uključivati “Mild hybrid“ tehnologiju (MHEV) na bazi 12 volti, koji smanjuje potrošnju goriva uz povećanje udobnosti. Primjerice, MHEV sustav u S modelima ima potencijal smanjenja potrošnje goriva do 0,4 litre na 100 kilometara.

Oba sportska S modela A4 obitelji - Audi S4 TDI i S4 TDI Avant – sada su opremljeni V6 dizelskim motorom.  Dizelski 3.0 TDI kombinira visoki okretni moment, uglađen rad i dugi doseg, te razvija snagu do 255 kW (347 KS) i maksimalni okretni moment od 700 Nm. Limuzina S4 od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 sekundi i juri do blokade od 250 km/h.

Zahvaljujući quattro pogonu na sve kotače i udaljenosti od tla povećanoj za 35 milimetara, Audi A4 allroad quattro kombinira superiornu udobnost vožnje i dobre terenske značajke, a kao i kod modela A4 Avant, prtljažnik ima kapacitet od 495 litara.

Početak prodaje Audi A4 modela i S4 modela s TDI motorima predviđen je za jesen 2019. godine. Audi će početkom prodaje ponuditi izvedbu A4 modela s nazivom “edition one”. Dostupan kao limuzina i karavan uz odabir između tri motora – 2.0 TFSI sa snagom od 245 KS, 2.0 TDI sa snagom od 190 KS i 3.0 TDI sa snagom od 231 KS. Vanjski dizajn bazira se na S line liniji opreme, nadopunjenoj privlačnim elementima kao što je 'Black optik' paket. Što se tiče unutrašnjosti, klijenti će moći birati između design selection i S line interijer paketa.

Pogledajte video kamera na hrvatskim cestama:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije