Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNIJE SUTRA

Razmišljate isplati li se uložiti u KASKO osiguranje? Evo što trebate znati prije donošenja finalne odluke

KASKO osiguranje
Foto: Shutterstock
1/4
24.05.2023.
u 08:15

Skrivite li prometnu nezgodu, obvezno auto osiguranje pokriva štetu nastalu na automobilu druge osobe, dok KASKO osiguranje pokriva štetu i na vašem automobilu, bez obzira bili vi krivi ili ne

Prometne nezgode, elementarne nepogode, krađa ili provala u automobil, oštećenje vjetrobranskog stakla zbog udara kamenčića ili prolaznika koji je iz obijesti oštetio limariju, samo su neki od potencijalnih rizika štete na automobilu koja se događa svakodnevno i može zadesiti bilo koga od nas.

Auto osiguranje jedno je od zakonski obveznih osiguranja u Republici Hrvatskoj i njegova je primarna svrha da pokrije svu štetu koju u prometnoj nezgodi nanesete drugima. No, ukoliko nanesete štetu i svom automobilu, troškove snosite sami osim ako uz obveznu policu auto osiguranja niste uzeli i dodatna pokrića ili ugovorili KASKO osiguranje. Iako KASKO mnogi smatraju skupim i neisplativim zbog brojnih drugih (ne)očekivanih troškova koje automobil iziskuje, važnosti ovog osiguranja postajemo svjesni kada razmotrimo potencijalne troškove koje određene situacije u prometu i izvan njega mogu izazvati.

Prometne nesreće predstavljaju golem trošak za društvo jer uzrokuju materijalnu štetu koja prema procjenama stručnjaka za osiguranje i ekonomskih analitičara, prelazi osam milijardi kuna, odnosno 2,3 posto hrvatskog BDP-a, navodi MUP. Prema njihovom godišnjem Biltenu o sigurnosti cestovnog prometa, u 2021. je bilo ukupno 22.307 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Foto: Shutterstock

Popravke je vrlo izazovno financirati, posebice kada govorimo o novim vozilima kod kojih zamjena samo jednog dijela može koštati i nekoliko tisuća eura, a za nešto veću štetu brojke prelaze i desetke tisuća eura. Tako se primjerice prosječni iznos djelomične štete na vozilu kreće oko 1.200 eura, dok je prosječni iznos zamjene vjetrobranskog stakla oko 700 eura.

Uz visoke troškove svakodnevnog života, mnogi ljudi nemaju ušteđevinu za takve situacije, stoga smo istražili isplati li se uložiti u kasko i kakvu vam zaštitu može pružiti.

Zašto je dobro imati KASKO

KASKO osiguranje vrsta je dobrovoljnog auto osiguranja čija je primarna zadaća omogućiti financijsku stabilnost vlasniku automobila u slučaju velikih šteta ili totalne štete na vozilu. Osim nezgoda u prometu, KASKO pokriva i razne druge rizike, od prirodnih nepogoda pa sve do krađe vozila i vandalizma. Za razliku od police auto osiguranja, možete ga u potpunosti prilagoditi svojim potrebama i mogućnostima, a pokrit će štetu čak i u slučajevima kada ste vi krivi za štetni događaj.

Zbog nedovoljne informiranosti, mnogi vozači misle da se KASKO odnosi samo na štetu koja nastane u prometnim nezgodama ili zbog krađe automobila, no ovo osiguranje pokriva i mnoge izvanredne situacije poput oštećenja nastalih zbog požara, udara groma, eksplozija, elementarnih nepogoda poput tuča, oluja i poplava, pada ili udarca nekog predmeta, štete na parkiralištu, odrona stijene, naleta na divljač i domaće životinje te brojne druge.

Kako se formira cijena KASKO police

Kao i kod obveznog auto osiguranja, cijena police KASKO osiguranja varira ovisno o specifičnim karakteristikama vozila i vas kao vozača. Osnovni i glavni parametar u određivanju premije kasko osiguranja je novo nabavna vrijednost vozila. To nam može zvučati neobično u slučajevima kada želimo osigurati vozilo staro nekoliko godina, no razlog leži u tome što korisnik u slučaju štete dobiva odštetu u vrijednosti novih, a ne rabljenih dijelova.

Foto: Shutterstock

Za osobni automobil u vrijednosti 20.000 eura, polica kasko osiguranja može se ugovoriti već od 350 eura godišnje, a ona osim o vrijednosti automobila ovisi i o brojnim drugim parametrima, kao i o izboru preferiranih dodatnih pokrića.

Na cijenu KASKO osiguranja utječu mnogobrojni faktori:

  • Starost i marka vozila

  • Snaga motora i ostale karakteristike vozila

  • Ugovara li osiguranje pravna ili fizička osoba

  • Vaša dob, iskustvo i sklonost nezgodama u prošlosti

  • Stečeni bonus koji se za svaku godinu bez štete povećava do maksimalnih 50 posto

Kada govorimo o tehničkim karakteristikama vozila, posebna se pozornost pridaje sigurnosti pa tako veći automobili s dobrom sigurnosnom ocjenom u pravilu imaju niže premije jer ih osiguravajuća društva automatski smatraju sigurnijima od manjih automobila s istom ocjenom. Što se pak tiče osobnih karakteristika vozača, prvenstveno se gleda dob pa je tako mladim vozačima do 25 godina starosti cijena police nerijetko nešto skuplja budući da je prema nekim izračunima i statistikama i veća vjerojatnost da će sudjelovati u prometnoj nesreći.

Što je franšiza i koja je njezina uloga

Na cijenu osiguranja može utjecati i franšiza, uz čije će vam ugovaranje visina premije biti nešto manja. Naime, KASKO polica osiguranja gotovo uvijek sadrži franšizu koja može biti obavezna (ugovorna) ili dobrovoljna (franšiza za učestale štete). Franšiza se odnosi na sudjelovanje osigurane osobe u naknadi štete, i to u unaprijed definiranom iznosu. Što je franšiza veća, premija je niža.

Drugim riječima, ako ukupna šteta na vašem vozilu iznosi 2.600 eura, a franšiza je ugovorena 400 eura, osiguravajuće društvo platit će 2.300 eura dok ćete vi morati participirati u trošku u visini od 400 eura. Sudjelovanjem u podmirenju dijela štete, osiguranike se želi potaknuti na to da više paze u prometu i na vlastito vozilo.

Foto: Shutterstock

Razlika između pune i djelomične KASKO police

Kada se uzme u obzir činjenica da čak i najmanji popravak na novom automobilu može koštati kao godišnja KASKO premija, postajemo svjesni važnosti ovog osiguranja. Prilikom ugovaranja, možete birati između pune KASKO police koja nudi pokriće od svih rizika koji uzrokuju oštećenje, uništenje ili nestanak osiguranog vozila ili djelomične KASKO police koja pruža pokriće od odrađenih grupa najčešćih rizika. Bez obzira koju policu odabrali, također možete ugovoriti jedno ili više dopunskih pokrića.

 

Prilikom ugovaranja kasko police osiguranja, savjetuje se obratiti pozornost na tri stvari:

  1. Da ne odaberete policu kasko osiguranja koja istovremeno primjenjuje dobrovoljnu i obveznu franšizu

  2. Da odaberete pokrića za one rizike od kojih se želite zaštititi, a kojima ste najčešće izloženi

  3. Da obratite pozornost na to ugovarate li kasko policu u apsolutnom iznosu ili na postotak iznosa osiguranja odnosno premijske svote

S ciljem provjere informiranosti i upućenosti građana u police KASKO osiguranja, društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje proveli su uličnu anketu u sklopu projekta SIGURNIJE SUTRA, a zanimljive odgovore provedene ankete pogledati možete u videu.

Iako je KASKO osiguranje dobro poznat pojam široj javnosti, većina građana nije dovoljno upoznata s uslugama i pogodnostima koje osiguratelji nude u okviru različitih polica osiguranja. U fokusu su najčešće isključivo cijene premija, a da se pritom ne uzima u obzir što one podrazumijevaju i kakve sve mogućnosti pružaju. Upravo se ovakva praksa želi promijeniti kroz financijsko opismenjavanje građana, što je i glavni cilj projekta SIGURNIJE SUTRA. Na web stranici projekta pronađite važne informacije iz svijeta osiguranja, naučite kako se osigurati i financijski zaštititi te doznajte zašto je važno imati osiguranje.

Sadržaj nastao u suradnji s HUO.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije