Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVITET

Radikalan Focus RS sa 320 konja oštro baca rukavicu VW Golfu R

Ford Focus
Foto: Ford
1/2
10.02.2015.
u 12:00

Nabildana karoserija otkriva da se ispod poklopca nalazi bijesni 2,3-litreni Ecoboost koji Focus pretvara u zvijer

Brutalno. Baš to je pravi naziv za novi Focus RS, koji je Ford predstavio uoči premijere u Ženevi. Pokreće ga četverocilindrični 2,3-litreni Ecoboost, isti onaj koji je početni agregat u novom Mustangu.

Pogon na sve kotače

Time je u povijest otišao 5-cilindarski turbobenzinski motor Volva koji je do sada pokretao RS (305 KS), a novi motor uz pomoć turbopunjača razvija 320 konjskih snaga i čak 420 Nm okretnog momenta.

Mjenjač je isključivo 6-stupanjski ručni, a snagu prenosi na sva četiri kotača. Uz pomoć naprednog sustava Dynamic Torque Vectoring moment se prenosi na prednje i stražnje kotače elektronski, pri čemu se straga može prenijeti do 70 posto momenta, a uz pomoć stražnje blokade diferencijala, kad je to potrebno, snagu može poslati na samo jedan kotač. Taj je sustav elektronički upravljan, a pomoću senzora očitava podatke o prianjanju kotača za podlogu 100 puta u sekundi. Službenih podataka o ubrzanju još nema, ali neslužbeno, do stotke će juriti za svega 4,5 sekundi, što bi bilo brže od ljutog njemačkog konkurenta VW Golf R-a, koji s mjesta do 100 km/h stiže za 4,8 sekundi.

Recaro sportska sjedala

Ostali konkurenti, poput Mercedesa A45 AMG, Audija RS3 i BMW-a M135i, stižu iz premium razreda. O kakvom se sportašu radi vidi se već prema izgledu koji je od “običnog” Focusa napravio pravog snagatora. Focus RS vozi na 19-colnim kotačima, a u unutrašnjosti su i sjedala Recaro te 8-inčni zaslon.

>> Ford Focus dobio je novu, 'astonmartinovsku' masku

>> Malen, ali dovoljno jak i agilan benzinski motor

Komentara 2

MR
mrki69tua
18:29 10.02.2015.

Pusti kW i Nm, a svako auto iz kraja 90' je brže nego ova nova sa 70 kW više, sramota autoindustrije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije