Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI UX300e

Prvom električnom Lexusu jamstvo na bateriju traje milijun kilometara

Foto: Lexus
1/9
15.05.2020.
u 11:55

Električni Lexus UX300e razvija 204 konjske snage, autonoman je više od 300 kilometara, a u prodaju kreće krajem godine

Električni Lexus UX300e – prvi potpuno električni Lexus - trebao bi se početi prodavati krajem 2020. godine. Japanska premium marka svoj novitet najavljuje hrabrom izjavom. Navode, naime, da je njihov UX300e vodeći u kvaliteti, a specifičan je i po 10-godišnjem jamstvu na bateriju, odnosno jamstvu do prevaljenih milijun kilometara.

UX 300e pogoni novorazvijena baterija visokog kapaciteta od 54,3 kWh koja daje doseg od 400 km prema normi NEDC, što odgovara ciljanom dosegu od preko 300 km prema normi WLTP. Smješten ispod poda putničke kabine i stražnjeg sjedala radi osiguravanja niskog težišta, litij-ionski baterijski paket s 288 članaka ostavlja dovoljno prostora i praktičnosti kakvi se i očekuju od gradskog crossovera. Radi boljeg nadzora baterije i povećanja njezine trajnosti, senzori prate napon svakog članka i bloka, kao i temperaturu članaka. Zajedno s naprednim sustavom upravljanja baterijom, rezultat je maksimalni iskoristivi kapacitet baterijskih članaka te produženi doseg vožnje.

Za UX 300e, Lexus je razvio sustav zračnog hlađenja baterijskih članaka koji je sigurniji i lakši nego sustavi hlađenja vodom. Uz kruženje ohlađenog zraka unutar baterijskog paketa, moguće je postići stabilnost dobave energije iz baterije čak i pri velikim brzinama i tijekom opetovanog brzog punjenja. Radeći usporedo s klima-uređajem putničke kabine, ovaj sustav poboljšava performanse automobila, životni vijek baterije i djelovanje punjenja. S druge strane, grijaći elementi ispod svakog baterijskog modula smanjuju utjecaj hladnog vremena na doseg vožnje, osiguravajući raspoloživost pune snage od samo pokretanja. Konačno, radi postizanja dugog radnog vijeka bez poteškoća, baterijski paket je opremljen gumenim brtvama koje ga štite od vode i prašine.

Lexusovo 10-godišnje servisno jamstvo vrijedi za sve kvarove i smanjenje kapaciteta ispod 70% glavne baterije u ovom automobilu, uz uvjet da se vlasnik pridržava redovitih provjera stanja predviđenih programom održavanja. Povrh jamstva na bateriju, vlasnik UX 300e će uživati i u pogodnostima 3-godišnjeg jamstva na vozilo i 5-godišnjeg (ili 100.000 km) pokriće za kvarove pogonskog sklopa. Potpuno novi pogonski sklop  u Lexusu UX 300e sadrži elektromotor/generator velike snage (204 KS) koji pogoni prednje kotače. Time UX 300e dobiva prirodni, a ipak oštar karakter prilikom ubrzavanja, te postiže najveću brzinu od 160 km/h dok iz mirovanja do stotke ubrza za 7,5 sekundi.

Osiguravajući da prvi potpuno električni Lexus dijeli istu razinu kvalitete koja je glavni pečat svakog Lexusa, UX 300e se proizvodi uz elektrificirane hibridne modele u nagrađivanoj Lexusovoj tvornici Kyushu, pri čemu proizvodnju nadgledaju takumi majstori, slavni po svojoj nenadmašnoj pažnji za svaki detalj i najvišim standardima.

Komentara 2

Avatar CarolKO96
CarolKO96
09:33 30.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Avatar MariaJE95
MariaJE95
08:56 25.05.2020.

w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije