Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Prvi put u Hrvatskoj automobil prodan za Bitcoin

Crveni Focus u zagrebačkom je salonu kupio mlađi bračni par, a plaćen je nešto manje od jednog Bitcoina. Iako je automobil plaćen u kriptovaluti, salon automobila na svoj je poslovni račun dobio traženu cijenu u kunama
03. prosinca 2020. u 13:48 2 komentara 1937 prikaza
Foto: Ford

Ovlašteni Ford prodajno-servisni partner, Karić automobili, prvi je u Hrvatskoj prodao automobil u salonu za neku kriptovalutu, javljaju iz Forda. Crveni Ford Focus koji je kupio mladi bračni par plaćen je nešto manje od 1 Bitcoina na dan kupnje, a transakcija je provedena pomoću rješenja Billy fiskalnih blagajni i platforme za plaćanje GoCrypto. Iako je automobil plaćen u kriptovaluti, salon automobila na svoj je poslovni račun dobio traženu cijenu u kunama, umanjenu za transakcijsku naknadu. Ovaj ovlašteni Ford prodajno-servisni partner prije gotovo godinu dana omogućio je kupovinu svih modela automobila iz svoje ponude kriptovalutama te može prihvatiti plaćanje kriptovalutama kao što su Bitcoin Cash (BCH), Ether (ETH), Bitcoin (BTC) i GoCrypto Token (GoC). Pritom kupac ima fleksibilnost izbora u kojoj od navedenih kriptovaluta želi platiti – trgovac će uvijek na svoj poslovni račun dobiti iznos u kunama, umanjen za transakcijsku naknadu.

Zimske radosti na autocesti A6 Rijeka - Delnice HAK POZIVA NA OPREZ Noćna mora na A6: 'Nitko nam nije htio pomoći. Gurao sam BMW dva kilometra dok su se drugi smijali'

- Iznimno smo ponosni što smo ponovno prvi – nakon što smo kupcima naših marki prvi na hrvatskom tržištu omogućili jednostavan način plaćanja kriptovalutama, prvi smo koji smo i prodali automobil za neku kriptovalutu. Vjerujemo kako će u budućnosti biti sve više zahtjeva kupaca za plaćanjem u kriptovalutama i kako će naš primjer slijediti i drugi trgovci iz branše te početi koristiti ovaj način plaćanja koji pogoduje i trgovcima i kupcima - rekao je Tomislav Karić, direktor tvrtke Karić automobili.
Transakcijske su naknade za trgovce prilikom primanja kriptovaluta ovim sustavom osjetno niže nego u slučaju plaćanja debitnim ili kreditnim karticama. K tome, za trgovca je integracija plaćanja na njegovu blagajnu posve besplatna, a trgovac ne plaća niti mjesečnu naknadu za primanje kriptovaluta; za njega je jedini trošak naknada za transakciju. Kupci za plaćanje kriptovalutama trebaju tek skenirati QR kod s ekrana blagajne iz svog kriptonovčanika.

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade