Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EHIGHWAY

Prva elektronička autocesta u SAD smanjuje zagađenje zraka

eHighway
Foto: Siemens
1/3
08.08.2014.
u 10:00

Pokusna dionica “eHighwaya” postavljena je kod gradića Carsona

Kamioni u Americi glume tramvaje! Njemačka kompanija Siemens poslala je u SAD elektrificirane kamione i vodove, slične tramvajskima, po kojima će testirati novi sustav koji bi trebao drastično smanjiti emisiju ugljičnog dioksida.

Pokusna dionica “eHighwaya” postavljena je kod gradića Carsona na prometnoj autcesti I-710 između luka Los Angeles i Long Beach, a prvi kamioni koji voze preko strujnih vodova krenut će u vožnju u srpnju 2015. nakon čega će se vidjeti koliko je nova tehnologija smanjila zagađenje zraka.

>> FOTO Najopasnije ceste na svijetu - na njima je smrt svakodnevnica

>> Nizozemci skinuli rasvjetu i testiraju oznake koje svijetle u mraku

Komentara 2

ZO
Zorq
17:19 11.08.2014.

Nije baš pravilno reći da "kamioni glume tramvaje", jer se ne voze po tračnicama...prije bi se moglo reći da glume Trolejbuse. Međutim, to nije ništa novo u svijetu, samo Amerikanci to smatraju novitetom. Električni kamioni (Trolleytruck) se koriste u Švicarskojkoj još od 1918. godine, a i danas su rasprostranjeni, naročito u istočnoj Europi. Također postoje i teretni tramvaji (Freight Tram ili Cargo Tramway) još od 19. stoljeća u Njemačkoj, Engleskoj i Belgiji.

AA
aabbcc
13:02 08.12.2019.

Bilo bi jeftinije prugu prekriti asfaltom pa umjesto el-vlaka da ide ovaj kamiom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije