Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Provjera svjetala

28.07.2022.
u 09:54

Kontrola ispravnosti svjetala na vozilu prilično je jednostavan postupak i svaki je vozač može obaviti sam. U nastavku teksta otkrivamo koja sve svjetla trebamo redovito kontrolirati i kako.

Svjetla na vozilu nas čine uočljivijima i sigurnijima u prometu i njihova ispravnost je od velike važnosti. Često se događa da policija zaustavi vozilo i kazni vozača jer mu ne radi neko od svjetala na vozilu. Nerijetko ni sami vozači nisu svjesni da im je svjetlo neispravno. Ne samo što je vožnja bez svjetala opasna i nesigurna već je moguće i  'zaraditi' kaznu. Zato je važno što prije uočiti pokvareno svjetlo kako ne bi došlo do nesreće ili privuklo pažnju policije.

Kada smo parkirani blizu zida, bilo s prednjim, bilo sa stražnjim krajem našeg vozila, savršena je prilika da pregledamo svjetla na našem vozilu. Tada na zidu ispred vozila jasno možemo vidjeti odbljesak svjetala i time zaključiti rade li nam oba prednja svjetla na vozilu, zatim aktiviramo duga svjetla i također provjerimo njihovu ispravnost. Ako je naše vozilo opremljeno svjetlima za maglu njih je također potrebno uključiti i na isti način prekontrolirati. Za kraj upalimo pokazivače smjera i gledamo pojavljuje li se odbljesak narančastog svjetla na obje strane vozila. Ako se neki od odbljesaka ne pojavi na zidu, možemo zaključiti da je to svjetlo neispravno. Isto tako, kada je stražnji kraj vozila blizu zida moramo vidjeti crvene obrise i lijevo i desno, laganim pritiskanjem i otpuštanjem kočnice možemo vidjeti pale li nam se ispravno sva stop svjetla, odnosno upalimo li stražnju maglenku mora se pojaviti jako crveno svjetlo. Ubacivanje mjenjača u „rikverc“ mora se pojaviti bijelo svjetlo, a za kraj aktiviranjem pokazivača smjera završimo kontrolu svjetala.

Kontrolni popis za provjeru svjetala:

  • Pozicijska svjetla
  • Dnevna svjetla (ako je vozilo njima opremljeno)
  • Kratka svjetla
  • Duga svjetla
  • Kočna svjetla
  • Pokazivači smjera  ( + svjetla za slučaj opasnosti sprijeda i straga)
  • Prednja svjetla za maglu (ako je vozilo njima opremljeno)
  • Stražnja svjetla za maglu
  • Svjetla za vožnju unatrag
  • Svjetlo za registarske pločice

Ovim jednostavnim trikom za provjeru svjetala možemo osigurati ispravnost našeg vozila i izbjeći neugodne situacije u prometu ili na tehničkom pregledu.

Također je važno provjeriti poravnanje prednjih svjetala jer pogrešno poravnanje može predstavljati opasnost ako su postavljena previsoko ili prenisko. Previsoko poravnanje zasljepljuje druge vozače na cesti, dok prenisko poravnanje ne osvjetljava dovoljnu površinu ceste ispred vozača.

Naravno, nije na odmet ponekad zamoliti nekoga da nam pregleda svjetla dok ih mi iz unutrašnjosti vozila aktiviramo.

Ispravna svjetla na vozilu važna su za našu sigurnost i sigurnost svih sudionika u prometu, jer samo ispravno je sigurno.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije