Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEZONA NA VRHUNCU

Promet na autocestama raste iz tjedana u tjedan

naplatne kućice
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/6
07.08.2017.
u 14:50

Promet na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) tijekom proteklog vikenda porastao je u odnosu na usporedivi lanjski vikend za 3,8 posto

Promet na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) tijekom proteklog vikenda porastao je u odnosu na usporedivi lanjski vikend za 3,8 posto, uz rast prihoda od cestarine za 17,6 posto, a rast prihoda od 11,6 posto ostvaren je i na Autocesti Rijeka - Zagreb.

Od 1. srpnja do kraja rujna na tim je autocestama na snazi 10-postotno povećanje cijene cestarina. Sezonsko povećanje cijena uslijedilo je nakon što su ti koncesionari početkom travnja povećali cijene cestarine za prosječnih 4,4 posto, ovisno o dionici. To, uz rast prometa, utječe na prihod od cestarina. 

Na autocestama u nadležnosti HAC-a protekloga je vikenda evidentirano 672.806 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 37,5 milijuna kuna bez PDV-a, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a.

U usporedivom vikendu prošle godine zabilježeno je 647.876 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 31,9 milijuna kuna bez PDV-a.

naplatne kućice
1/1

Tako je promet vozila porastao za 3,8 posto, a prihod od naplaćene cestarine za 17,6 posto u odnosu na isti vikend prošle godine.

Po podacima Autoceste Rijeka-Zagreb, na autocestama tog koncesionara i mostu Krk protekli je vikend, od 4. do 6. kolovoza, zabilježen promet 325.505 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 17,9 milijuna kuna bez PDV-a.

U usporedivom vikendu prošle godine zabilježen je promet od 308.294 vozila, a cestarina je naplaćena u iznosu od 16 milijuna kuna bez PDV-a.

To znači da je broj vozila povećan za 5,6 posto, dok je prihod od cestarine porastao 11,6 posto. 

Na autocesti Zagreb - Macelj tijekom prvog vikenda u kolovozu evidentiran je promet 105.610 vozila, što je rast u odnosu na usporedivi vikend prošle godine za 1.344 vozila ili 1,3 posto.

Istarskim ipsilonom proteklog je vikenda prošlo 154.874 vozila, što je na razini usporedivog lanjskog vikenda, izvijestila je Bina Istra

Komentara 7

ST
stefj
15:13 07.08.2017.

Lijepo je vidjeti da razni hejteri i njihove kampanje nemaju uspjeha. Koliko se pisalo o tome da se bojkotiraju autoceste i koliko se lobiralo u npr. Njemačkoj da se to provede. No evo ipak... A što se pak tiče gužvi i cijena, da li itko ikada vozio u sezoni jugom Francuske ili po Talijanskim autocestama? E to su gužve. Ili npr. autocesta Venezia-Milano-Genova tokom cijele godine ili bilo koja Njemačka autocesta u dijelovima gdje prolazi pokraj većih gradova... Treba težiti boljem, no rijetko se vidi takva razina mržnje koliku neki portali iskazuju prema Hrvatskoj, Hrvatima, Katolicima i svim ljudima drugačijeg mišljenja. A istovremeno se hrane dijelom iz poreza te iste države, od tih istih ljudi, nekima je to i jedini izvor prihoda... Još k tome, da nema autocesta, bilo bi puno manje turista, što opet znači puno, puno manje novca za uhljebe u koje i sami spadaju. E to je tek biser...

PR
propalismoFranjoskroz
19:32 07.08.2017.

Hm ako je cestarina povećana 16% a prihod povećan 11% ne vidim bas neko povećanje prometa??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije