Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRŠILI PROPISE

Proizvođači autodijelova udružili se u kartele i dogovarali cijene: EK kaznila ih sa 155 milijuna eura

Rabljeni automobili
Nina Đurđevic/PIXSELL
08.03.2017.
u 17:58

Navedeni su proizvođači priznali nedopuštene oblike suradnje i pristali su na nagodbu.

Europska komisija objavila je u srijedu da je novčano kaznila šest proizvođača klima-uređaja i sustava za hlađenje motora automobila zbog kršenja propisa o ravnopravnoj tržišnoj utakmici. 

Njemački Behr, japanski Calsonic, Denso, Panasonic i Sanden i francuski Valeo formirali su četiri odvojena kartela a dijelove su isporučivali nizu kompanija, uključujući grupu Volkswagen, te Daimler, Suzuki i Renault-Nissan, utvrdili su u Bruxellesu.

Karteli su djelovali u razdoblju od 2004. do 2009. a proizvodi su uključivali klima-uređaje, grijače i hladnjake za motore i kompresore.

Sudionici kartela koordinirali su cijene odnosno tržišta i razmjenjivali osjetljive informacije na sastancima ili "drugim tajnim kontaktima u Europi i Japanu", elektronskom poštom ili telefonom, objavila je Komisija.

Kompanije su nezakonito surađivale "u Europi ali i u Aziji, kazala je povjerenica EU za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Navedeni su proizvođači priznali nedopuštene oblike suradnje i pristali su na nagodbu.

Ukupan je iznos kazni 155 milijuna eura, a najveće su kazne, od 63 odnosno 62 milijuna eura, odrezane japanskom Sandenu i njemačkom Behru.

Denso nije novčano kažnjen u tri slučaja udruživanja jer ih je prijavio vlastima, a isto vrijedi za Panasonic u slučaju jednog kartela.

>> Dovoljna je samo jedna kazna za udruživanje konkurenata u kartel

>> Agencija optužila nakladnike za udruživanje u kartel

Komentara 1

BI
Biouskoli91
19:46 08.03.2017.

Super.... a kad ce kazniti OPEC?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije