Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Priprema vozila za hladnije vremenske uvjete

FLEET rent a car
PR FOTO
PR
Autor
PR članak
12.10.2016.
u 15:11

Iako mnogi misle kako je vozilo potrebno pripremati općenito za zimske uvjete, stručnjaci navode kako su pripreme nužne na razini hladnijih vremenskih uvjeta, neovisno o godišnjem dobu. Stručnjaci iz FLEET rent a car racing teama za ovu su priliku sastavili nekoliko savjeta na koje je potrebno obratiti pozornost prilikom pripreme vozila za hladnoće koje dolaze.

Hladnije temperature donose svoje specifičnosti koje uvjetuju ponašanje vašeg vozila u prometu. Iznimno je bitno kontrolirati tehničku ispravnost s ciljem osiguravanja sigurnosti za vozače, suputnike i svesudionike u prometu. Kako biste izbjegli neželjene posljedice u prometu, FLEET-ovi stručnjaci preporučuju sljedeće korake:

1. Provjerite remenje na vozilu i razinu tekućina u vozilu

Bitno je zadržati kvalitetu ulja o “organizmu” limenog ljubimca. Redovnim mijenjanjem i provjerama osigurava se nesmetan, kvalitetan rad motora te osigurava dugovječnost vozila. Provjeru možete odraditi u servisnim centrima gdje će vam dati najbolju dijagnozu stanja ulja i opreme… 

2. Provjerite antifriz

Najčešća pogreška koju vozači čine je što zanemaruju antifriz u vozilu. Iako ste ga možda promjenili prošle zime, ne zaboravite da svojstva antifriza gube na snazi zbog visokih temperatura i isparavanja tijekom ljeta. Antifriz je ključan za vozilo kod niskih temperatura obzirom da regulira vitalnost i temperaturu motora kako bi nesmetano radio. 

Nadalje, zbog hladnijih temperatura provjerite sustav grijanja vozila. Na to posebno obratite pozornost ukoliko često vozite djecu ili starije osobe.

3. Provjerite gume i pritisak u njima

Na gume nije potrebno trošiti riječi. Poznato je kako motor štiti nesmetan rad, dok gume čuvaju zdravlje i sigurnost vozača te putnika u vozilu. Zamijenite ljetne gume zimskima kod prve naznake hladnijeg vremena. Provjerite pritisak u njima i prilagodite ga uvjetima na cesti. 

4. Provjerite pokazatelje stanja goriva u spremniku

Ostati na cesti tijekom zime može biti poprilično nezgodna avantura. Da vam se ne desi da ostanete na cesti zbog krivog pokazivača stanja u spremniku goriva, provjerite I taj detalj. Zimi je bitno da na putu budete osigurani u svima spektima, pa tako i po pitanju dovoljne količine goriva u vozilu.

5. Sigurnost u zimskim uvjetima

Uz neizostavnu brigu o ranije navedenim detaljima ispravnosti vašeg vozila, svakako se pobrinite za tehničke detalje u slučaju nezgodena cesti tijekom perioda hladnijeg vremena. U autu je preporučljivo imati zimske rukavice, čistač leda za stakla, deku, baterijsku lampu i neizostavan pribor za prvu pomoć. Ukoliko vas pak zadesi snijeg na putu, a ostali ste u kvaru – ne bi bilo loše u autu imati kablove za akumulator, signalne oznake za kvar na cesti…

Želite prijaviti greške?