Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaća proizvodnja

Presvlake za sjedenje šivane po mjeri u Kerestincu za 763 kn

Pro Mimato
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/10
21.05.2017.
u 17:00

Počeli smo 1994. godine doslovno iz garaže, moja je žena šivala presvlake za sjedala, a ja sam se bavio prodajom, kaže vlasnik Tomislav Marić

Presvlake za sjedala i tepisi za automobile mogu se nabaviti i u supermarketima po vrlo prihvatljivim cijenama, ali najčešće se radi o proizvodima upitne kvalitete i trajnosti koji nisu rađeni po mjeri za određeni automobil pa rijetko odgovaraju baš autu za koji smo ih kupili. Pogotovo se to odnosi na presvlake za sjedala, koje se sve češće stavljaju i u potpuno nove automobile i to ne samo u rent-a-car ili taksi vozila već i u automobile privatnih vlasnika.

Razlog je očuvanje sjedala koja povećavaju vrijednost vozila u trenutku prodaje, ali i činjenica da je kvaliteta originalnih sjedala u mnogim novim automobilima sve lošija pa se sjedala brže habaju i troše. Da bi se izbjegla njihova potpuna istrošenost – kada vlasniku automobila ne preostaje ništa drugo osim skupog tapeciranja – samo nekoliko tvrtki u Hrvatskoj nudi šivanje po mjeri tipskih autopresvlaka.

Jedna od njih je tvrtka Pro Mimato iz Kerestinca pokraj Zagreba u čijem pogonu i prodaji 34 radnika prema narudžbi za određeni automobil tipski izrađuje presvlake i tepihe. Priča je to i o uspješnoj hrvatskoj tvrtki obitelji Marić, koja je pronašla dobru tržišnu nišu i kvalitetom materijala te ručnom izradom privlači sve više kupaca u Hrvatskoj, ali i inozemstvu.

Foto: Petar Glebov/Pixsell

– Počeli smo 1994. godine doslovno iz garaže, moja je žena šivala presvlake za sjedala, a ja sam se bavio prodajom. Do krizne 2008. tržište je raslo, a onda je padom prodaje automobila i odlaskom našeg trgovačkog partnera Peveca u stečaj posao pao. Ali, uspjeli smo opstati i ponovno radimo dobro, čak u prva četiri mjeseca ove godine imamo rast od 18% u odnosu na isto razdoblje lani. Do kraja godine proširit ćemo pogon za dodatnih 1200 m2, za što smo dobili potporu EU od 1,7 milijuna kuna – rekao nam je vlasnik Tomislav Marić. U ponudi imaju tri vrste materijala za autopresvlake. Jeftinija varijanta odnosi se na presvlake od poliestera ili mikrofibre čija je cijena za komplet od 763 kune za automobil do kompaktne klase odnosno 924 kune za presvlake sjedala za kompaktne i automobile veće od kompakata. Presvlake za, primjerice VW Golf, VW Passat ili Mercedes S-klase stoje jednako, jer je i potrošnja materijala gotovo jednaka.

– Radimo mnogo s rent-a-car tvrtkama, naši su klijenti taksi prijevoznici, izrađujemo tepihe za mnoge hrvatske autozastupnike. Šivamo presvlake i za sjedala policijskih vozila. Izvozimo i u Sloveniju, Italiju, Latviju – kazala je voditeljica prodaje i nabave Iva Marić, koja uz oca, majku i sestru vodi obiteljsku tvrtku. Skuplji materijal od kojeg izrađuju autopresvlake jest alcantara u kombinaciji s tkaninom. Cijena kompleta takvih tipskih autopresvlaka šivanih po mjeri jest od 1271 kuna za aute manje od “golf” klase, do 1533 kune za veće automobile.

– Sve presvlake možemo napraviti po mjeri. Možemo obući i sportska sjedala, a imamo više od 4000 krojeva. Presvlake se kroje strojno i to je mnogo preciznije, u milimetar, dok se sve šiva ručno. Sve funkcije u vozilu ostaju ispravne, primjerice, treći pojas na stražnjoj klupi ostaje u funkciji, a radimo i prorez za zračne jastuke – kaže Marić.

Tipski sašivene presvlake traju 6-7 godina, ako se radi o jeftinijoj verziji od mikrofibre ili poliestera koja ima godinu dana garancije, odnosno oko deset godina za presvlake od alcantare (jamstvo dvije godine).

– Već sedam godina imamo u ponudi presvlake od alcantare i do danas nismo imali nijednu reklamaciju. Prednost posebno šivanih presvlaka jest što se, ako dođe do pucanja, što se najčešće događa na bočnoj strani presvlake, presvlaka može reparirati – kaže prodavač Kristijan Bračun.

Montaža presvlaka stoji od 100 do 150 kuna, ovisno o modelu. U ponudi tepiha za automobile šivanih po mjeri četiri su cjenovne kategorije koje se razlikuju prema kvaliteti, odnosno debljini materijala. Najjeftinija garnitura stoji 120 kuna (set eko tepih). Set nešto debljih tepiha stoji 180 kuna (elegant), još kvalitetnijih i debljih 250 kuna, dok najluksuzniji tepisi stoje 400 kuna po garnituri. Nude i gumene tepihe po cijeni od 375 do 500 kuna po garnituri ako ih izrezuju sami po mjeri, a ako dolaze kao univerzalni za određeni tip, vozila cijena im je od 250 do 500 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije