Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSIGURANJE

Pravo na naknadu štete možete izgubiti iako niste krivi

nesreća
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
26.04.2014.
u 10:45

Prebrza vožnja, alkohol i nepropisno parkiranje mogu biti razlozi kojima možete pridonijeti nastanku štete

Svaki dan na našim se cestama dogodi stotinjak prometnih nesreća koje za posljedicu imaju, osim stradalih osoba, milijunske iznose materijalne i nematerijalne štete.

Zbog toga je osiguranje trećih osoba u prometu obvezno, pa se kao što je poznato, automobil ne može ni registrirati prije nego što uplatite policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti. Njome se osigurava šteta nanesena trećim osobama zbog smrti, tjelesne ozljede, narušavanja zdravlja, uništenja ili oštećenja stvari.

Vožnja bez uplaćenog obveznog autoosiguranja je vrlo opasna i skupa te može za neodgovornog vozača prouzročiti milijunsku odštetu. Osim što je kazna za vožnju neosiguranog automobila od 5000 pa do čak 50.000 kuna, ako neosiguranim automobilom prouzročite štetu, odšteta se u najcrnjem scenariju može popeti i do milijunskih iznosa.

No, i ako uredno uplatite osiguranje od automobilske odgovornosti u nekim situacijama nemate pravo na naknadu štete.

Do 12 prosječnih plaća

Prije svega, ako ste krivi za nesreću nemate pravo na naknadu štete. Ni u slučaju smrti (vaši srodnici) niti tjelesne ozljede, a ni na naknadu štete na stvarima. Dakako, i ako vozite neosigurano vozilo. Štoviše, ni suputnik nema pravo na odštetu ako je znao: da se vozi sa neovlaštenim vozačem (bez ili s oduzetom vozačkom dozvolom), ako je dragovoljno ušao u vozilo bez registarskih oznaka ili je znao da je vozilo neosigurano.

U slučaju gubitka prava iz osiguranja (slučajevi pojašnjeni u tablici) štetu će trećoj osobi isplatiti Hrvatski ured za osiguranje, koji će se potom regresno naplatiti od vozača. Ali, kako bi zaštitio osiguranike zakon ograničava pravo osiguratelja na regres i to do “najviše 12 prosječnih neto plaća prema zadnjem službenom izvješću Državnog zavoda za statistiku.

“Znači, taj iznos nije fikskan već se mijenja. Prema zadnjem izvješću iz siječnja 2014. prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 5 553 kune, što znači da osiguravatelj može maksimalno regresno naplatiti 66.636 kuna.

Primjerice, ako štetu prouročite upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola iznad ugovorene granice (obično 0,5 promila), osiguravatelj ima pravo regresirati od vas isplaćenu odštetu ako uzročna veza između činjenice da je osiguranik upravljao vozilom pod utjecajem alkohola i nastale štete trećoj osobi.

I pješak gubi pravo

Međutim, postoje slučajevi kada niste krivi za nastalu štetu, a da nemate pravo na odštetu. Prema Zakonu o obaveznim odnosima oštećenik koji je pridonio da šteta nastane ili bude veća nego što bi inače bila pripada pravo na razmjerno sniženu naknadu.

Primjerice, ako pod utjecajem alkohola ili droga upravljate vozilom, ako ste nepropisno parkirani, ako se kao pješak nepropisno krećete kolnikom, ako ste prebrzo vozili...

>> Bitka za vozače: Bonusi i do 74 posto, popusti do 82 posto...

Komentara 12

DU
Deleted user
11:59 26.04.2014.

najbolje je da platite osiguranje i tehnički,a s vozilom ne na cestu,čuvajte ga u garaži.

AA
aabbcc
13:11 26.04.2014.

Prebrza vožnja, alkohol i nepropisno parkiranje___ U prva dva slucaja ste obavezno krivi jer niste ni smjeli biti vozac, odnoso na mjestu nesrece a u trecem slucaju samo kazna za parkiranje, jer to obicno nije razlog da vas neko udariari u odsutnosti...prepreku vozaci trebaju zaobici.

MI
Milkica
13:22 26.04.2014.

Kad će policija napokon početi kažnjavati one genijalce koji automobile parkiraju na nogostupu ispred one rupčage zvane H2O, a zbog kojih su pješaci prisiljeni hodati po kolniku? Zar se njima ne može stati na kraj? Iznad zakona su? Ili im policija gleda kroz prste?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije