Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPIO GA PRIJE 45 GODINA

Požežanin ponosan na svoj oldtajmer, a kupcima poručuje: 'Opel ne dam, ostavit ću ga unuku'

Požega: Zdravko Thür vlasnik je starog Opel Kadetta iz davnih sedamdesetih godina
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/8
01.02.2020.
u 00:15

"Autocestom sam iz Češke njime jurio 180 na sat. Nikakvih kvarova nisam imao", rekao je Zdravko Thur iz Požege.

Zdravko Thur iz Požege vlasnik je starog Opel Kadetta iz davnih sedamdesetih godina. Automobil je registriran i u izvrsnom stanju. Kupio ga je u Sloveniji prije 45 godina, a tada je koštao pet tisuća njemačkih maraka. No na kraju je automobil platio 15 tisuća maraka jer se na automobile iz uvoza tada u Jugoslaviji plaćao takozvani republički porez i savezni porez, svaki u visini vrijednosti vozila, dakle svaki u iznosu od po čak pet tisuća maraka. Voziti Opel bio je prestiž, takav je auto sedamdesetih godina bio prava rijetkost.

– Moj Kadett bio je možda treći u Požegi u ono vrijeme. Najviše su se tada vozili stojadin, fićo, Volkswagenova “buba” te stari Mercedesi ako je netko imao tetka ili strica u Njemačkoj – kaže Thur. Sve na njegovu autu je originalno, od motora pa nadalje. Morao je promijeniti jedino lanac, remen i ono što je potrošno. Obišao je s njim sve susjedne, pa i neke srednjoeuropske zemlje.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

– Autocestom sam iz Češke njime jurio 180 na sat. Nikakvih kvarova nisam imao – nastavlja.

Na upit hoće li njegov vremešni limeni ljubimac ostati nekome u nasljedstvo, Zdravko odgovara da će ga ostaviti svome unuku.

– Imam toliko kupaca da se ne mogu maknuti. Nudili su mi za njega tri i pol tisuće eura, ali unuk kaže: “Ne, dida, to je moje!” Kad ja prestanem voziti, to je njegovo – zaključio je 84-godišnji Požežanin.

Ključne riječi

Komentara 3

MA
maximinimax
17:17 03.02.2020.

S 29 kw pa 180, dajte najte

SA
samoborka
15:37 01.02.2020.

oldtajmer? Ma tako je bre Vuče!

ZA
zagi101
00:28 04.02.2020.

novinar je valjda htio napisati 130 pa mu se omaklo. ipak je 130 max brzina za taj auto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije