Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Pozadina provala u automobile: Za ovaj se dio daje i do 1500 eura

Država treba smanjiti davanja na nova vozila, smatra Željko Marušić, prometni stručnjak
25. svibnja 2021. u 17:27 3 komentara 2334 prikaza
Aktivirani zračni jastuk u automobilu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Provale u četiri automobila i krađa volana u jednoj večeri, što se nedavno dogodilo u zagrebačkom naselju Travno, začudile su mnoge, pa čak i policiju s obzirom na to da su kradljivci upravljače ukrali iz Mercedesa, Passata i BMW-a koji su se nalazili u krugu od samo 500-tinjak metara. Krađa volana iz automobila nije karakteristična samo za lopove iz Hrvatske i ovu regiju, slično se događa, primjerice, i u SAD-u pa je tako, prema medijskim izvještajima, u američkom gradu Detroitu policiji prijavljeno da je u dva dana početkom svibnja ukradeno čak jedanaest upravljača.

Zagreb: Suđenje za aferu Agram na Županijskom sudu AFERA AGRAM Svjedok: Zagreb apsolutno ništa ne može raditi po pitanju gospodarenja otpadom

Cijena 1000-1500 eura

Prometni stručnjak Željko Marušić ima objašnjenje za te na prvi pogled neobične krađe. Kaže da se tako opskrbljuje crno tržište skupih zračnih jastuka. A oni se onda koriste, objašnjava, tako što se prije prodaje ugrade u rabljene automobile kako bi se prikrilo da su oni udarani jer se kod sudara aktiviraju zračni jastuci.

Marušić napominje da su nerazumno visoka davanja na nove automobile u Hrvatskoj izazvala bujanje tržišta rabljenih vozila koja se unose iz drugih zemalja Europske unije.

A ta pojava pogoduje nizu krimogenih, vrlo unosnih aktivnosti. Volan sa zračnim jastukom, ovisno o modelu, stoji od 1000 do 1500 eura pa se mnogi okreću kupnji na crnom tržištu gdje upravljač nogu kupiti za trećinu ili četvrtinu te cijene – otkriva nam Marušić.

novogradnja GLAVNI GRAD HR Nekretnine u Zagrebu otišle u nebo: Unajmljivanje stana postalo je nemoguće. Kako riješiti problem?

Dodaje da pomami za volanima na crnom tržištu pogoduje sve češća praksa osiguravateljskih tvrtki da odštetu za popravak vozila dogovaraju po sustavu nagodbe. Naš sugovornik napominje da nakon sudara, čak i manjeg intenziteta, ako se otvore zračni jastuci, cijena popravka leti u nebo. Naime, uz sklop zračnog jastuka i njegovu oplatu u volanu ili armaturi, treba izmijeniti i sustav za aktiviranje te elektroničko-inercijski senzorski sustav i upravljački elektronički modul. Osiguravatelji nude isplatu 50 do 70 posto vrijednosti popravka u ovlaštenom servisu. I onda se stranke same snalaze, u pravilu na crno – upozorava Marušić.

Upozorava i na drugu vrstu prijevare, a to je da se iz automobila koji se prodaje, pogotovo ako ide u izvoz, skida ispravan zračni jastuk, s aktivacijskim i senzorskim sklopom, koji se onda prodaje na crnom tržištu. A u vozila iz kojih su izvađeni zračni jastuci onda se pro forma ugrađuju već iskorišteni zračni jastuci. Kako bi upravljački modul prepoznao da je ugrađen ispravan sklop zračnog jastuka, ugrađuje se i, tvrdi Marušić, dodatni otpornik pa se stoga ni u propisanoj proceduri tehničkog pregleda ne može utvrditi taj, kako kaže, marifetluk.

uplakana djevojčica UHIĆENA dvojica 19-GODIŠNJAKA Strava u Splitu: Zatočili djevojčicu i zlostavljali je

Alarm najsigurnija zaštita

Marušić smatra da bi država trebala smanjiti davanja na nova, sigurna vozila, ali i propisati da osiguravateljske tvrtke mogu i smiju isplaćivati odštete samo za popravke u ovlaštenim i specijaliziranim servisima. Marušić smatra da isplate po nagodbi treba ukinuti. Najučinkovitija zaštita od krađe volana, savjetuje ovaj prometni stručnjak , jest kvalitetno i stručno ugrađen alarm koji nije lako isključiti. Lopovima, veli, nimalo ne odgovara da automobil počne tuliti i blinkati pa takve izbjegavaju, a ako se pri krađi alarm aktivira, u pravilu odustaju od krađe i bježe.

Marušić savjetuje i da pri kupnji rabljenog automobila kupac odvede vozilo u ovlašteni servis ili k autoelektričaru koji posjeduje odgovarajuću dijagnostički uređaj i softver za provjeru ispravnosti svih zračnih jastuka.

Milan, Zvonimir Boban shopping downtown
Otvorio dušu
Zvonimir Boban: Napravio sam najveću glupost u životu. Ne mogu sebi to oprostiti
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
  • Napalm:

    Marušić je istjeran s katedre Motori i vozila na Fakultetu strojarstva i brodogradnje , koliki je "stručnjak" bio.

  • zvezdomor:

    Ako beljak ovo pročita...naje... smo

  • maximinimax:

    Ima toliko pametnih mladih ljudi a vi forsirate ovog fosila kojega je vrijeme pregazilo