Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Električni automobili

Povećan rizik od nezgoda u prometu

AutoStyle
Foto: VL
12.07.2019.
u 15:41

Jesu li bešumni automobili rješenje ili problem? Pročitajte u novom broju magazina AutoStyle kojeg poklanjamo svim čitateljima

Izostanak zvuka kod električnih automobila predstavlja ozbiljno sigurnosno pitanje u prometu, upozoravaju aktivisti. Pješaci i biciklisti u gradskoj vrevi ne mogu čuti bešumne automobile kad im prilaze s leđa. Problem predstavljaju i za slijepe i slabovidne osobe koje ih ne mogu uočiti ni kad im prilazi sprijeda.

Europska unija presudila

Kako bi doskočili problemu, na razini Europske unije ovoga mjeseca na snagu stupa odredba po kojoj električni automobili moraju imati zvuk, posebno kad se kreću sporo. Dakle, u gradskoj vožnji. To se sada odnosi samo na nove električne i hibridne automobile koji se prodaju na europskom tržištu.

Nema zvuka – nema vožnje

Neće biti povlačenja iz prodaje za električne automobile koje je ova uredba već zatekla u prodajnim salonima. Oni se do 2021. godine moraju dopuniti uređajem koji će emitirati zvuk. Ovom uredbom postaje zabranjena i opcija deaktiviranja zvuka kod električnih i hibridnih automobila.

Više o ovoj temi pročitajte u srijedu, 17. srpnja, u novom broju magazina AutoStyle.

Što je novo u svijetu automobilizma

Čitatelji Večernjeg lista u srijedu će na dar uz Večernjak dobiti novi broj magazina AutoStyle, koji donosi brojne teme i dojmove s prvih vožnji novih modela automobila. Vozili smo tako novu Škodu Scalu, Renault Clio nove generacije, obnovljeni VW Passat, Range Rover Evoque, Mercedes A-klasu Sedan...

Možete li izbjeći novopostavljene kamere za kontrolu brzine na našim cestama, što se promijenilo za vozače koji su naletjeli na divljač i kako manje platiti korištenje autocesta?

U srijedu uz svaki primjerak Večernjeg lista pronađite na dar novi broj magazina AutoStyle.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije