Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove registarske oznake

Potrošeni milijuni da bismo dobili pločice kakve smo imali, samo sa znakom EU

registarske oznake
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
04.07.2016.
u 22:12

Zanemarujući javni natječaj i trud stotina ljudi kojima su isplaćeni veliki honorari, Vlada je preko noći odlučila zadržati stari izgled pločica

Tri godine nakon ulaska Hrvatske u EU i više od godinu i pol nakon zaključenja javnog natječaja za dizajn novih registarskih pločica, koji je sada u cijelosti otpisan, od danas su u funkciju ušle nove registarske pločice za motorna vozila s oznakom EU.

Bez obzira na to što je u višegodišnjoj javnoj raspravi i javnom natječaju odabrano idejno rješenje riječkog dizajnera Gordana Resana, prema kojem su razne specijalizirane tvrtke, hrvatske i strane, izradile alate i kalupe za prešanje novih moderniziranih tablica i za što su potrošeni milijuni kuna, samo je MUP za honorare isplatio stotine tisuća kuna, dobili smo gotovo identične tablice kakve smo imali i dosad. Osim što je s lijeve strane dodan plavi pravokutnik, tzv. europski logo, i nacionalna oznaka – HR.

– Strašno sam razočaran, ne financijski jer nam je honorar od 25.000 kuna isplaćen, već profesionalno. Tehnička Vlada izigrala je sav naš trud, mišljenje struke, ali i javnost. Tri godine se raspravlja o izgledu novih pločica, mi smo sedam mjeseci radili na izvedbenom projektu nakon što je naše idejno rješenje izabrano na natječaju i sada netko preko noći sve to baci u smeće. I to Vlada koja za takve odluke nema ni legitimitet, a to je i zaglupljivanje naroda – rekao nam je riječki dizajner Gordan Resan.

Njegovo je rješenje na prvotnom natječaju dobilo nagradu za treće mjesto i 10.000 kuna, ali prvonagrađeni i drugonagrađeni (20.000 i 15.000 kuna) nisu mogli tehnički izraditi alate i kalupe za tablice pa je posao dobio Resanov projekt. Izgled tablica postao je i političko pitanje jer nijedno od tri nagrađena rješenja nije predvidjelo hrvatski grb pa je on naknadno vraćen na tablice. I kad je izabrano konačno rješenje i za njega angažirana multinacionalna skupina stručnjaka za izradu pločica te je sve izrađeno, stigli su izbori i sve je palo u vodu.

– Čini mi se da je sve ovo marketinški trik prije izbora jer su nove pločice tobože jeftinije (65 umjesto 76 kn; op.a.), ali i ove koje smo mi izrađivali ne bi bile skuplje od starih. Ali su tehnološki naprednije i dizajnerski modernije, dok se ovim rješenjem vraćamo pet godina unazad – zaključuje Resan.

>>Od ponedjeljka nove registarske pločice. Evo kako će izgledati!

Komentara 39

HR
hr76
22:27 04.07.2016.

Narod je rekao da su nam ljepše ove stare od svih predloženih rješenja, i zato bravo za tehničku vladu, spustili su i cijene, kud ćeš bolje. Nije svako novo rješenje nužno i bolje, dizajneri bi to trebali znati.

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
22:32 04.07.2016.

ispravak krivog navoda: "potrošeni milijuni na pokušaj da se naprave pločice bez prepoznatljivog hrvatskog znakovlja" - pokušaj propao!... trošak napravio ostoja!

KO
koltrina7
22:45 04.07.2016.

Koliku samo mržnju imaju ti yugo"dizajneri" prema hrvatskom grbu da su prva tri "rješenja " jednostavno izbacila nas prepoznatljiv i ljubljeni grb.Naravno da je pripadnik srpske manjine Ostoja Rankovic odmah prihvatio to rješenje da se makne hrvatski državni grb .Odvratno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije