Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Situacija na tržištu

Potražnja za novim autima pala u Hrvatskoj prvi put nakon 10 mjeseci

Ilustracija
Foto: Uli Deck/DPA/PIXSELL
14.12.2018.
u 14:15

Među pet 'velikih' najveći pad broja registriranih novih automobila zabilježen je u Španjolskoj, za 12,6 posto

Potražnja za novim automobilima u Europi ponovo je smanjena u studenom a pad je nakon 10 mjeseci zabilježen i u Hrvatskoj, pokazuje danas objavljeno izvješće udruženja europskih proizvođača ACEA. U studenom je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte) registrirano ukupno 1,12 milijuna novih automobila, osam posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazuju podaci ACEA-e. Time je europska potražnja smanjena treći mjeseci zaredom.

Početkom rujna uvedeni su novi, stroži testovi emisija štetnih plinova (WLTP). Proizvođači su u očekivanju slabije prodaje uveli popuste, što je u kolovozu rezultiralo skokom broja registriranih novih automobila za čak 31,2 posto da bi se u idućim mjesecima potražnja smanjila.

U studenom je pad zabilježen u većini zemalja EU-a, uključujući i pet vodećih tržišta.

10 stvari koje možda niste znali o Yugu: u jednom je bio bolji i od Saaba:

Ilustracija
1/11

Među pet 'velikih' najveći pad broja registriranih novih automobila zabilježen je u Španjolskoj, za 12,6 posto, te u Njemačkoj, za 9,9 posto. Slijedi Italija s padom prodaje za 6,3, Francuska s padom od 4,7 te Velika Britanija s tri posto. padom od 3 posto.

I Hrvatska je u studenome bilježila pad prodaje na godišnjoj razini, nakon 10 mjeseci uzastopnog rasta. Broj registriranih novih automobila smanjen za 1,6 posto, na 3.448, pokazuju podaci europskog udruženja.

Veću potražnju bilježile su samo Litva, Grčka Latvija i Poljska dok je u Slovačkoj ona stagnirala.

Stagnacija potražnje u prvih 11 mjeseci 2018.

U razdoblju od siječnja do studenog potražnja za novim automobilima u 27 zemalja EU-a gotovo je stagnirala, uz registriranih 14 milijuna novih automobila.

Među vodećim je tržištima najviše porasla potražnja u Španjolskoj, za osam posto. Francuska je bilježila gotovo upola slabiji rast dok je u Njemačkoj potražnja stagnirala.

Velika Britanija bilježila je pad prodaje novih automobila za 6,9 posto a prodaja je smanjena i u Italiji, za 3,5 posto.

Glavni je motor potražnje u prvih 11 mjeseci ove godine ponovo bila srednja Europa gdje je potražnja za novim automobilima porasla za 9,6 posto, ističu u ACEA-i.

U skupini 'starih' članica EU-a potražnja je stagnirala.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do studenog registrirano 57.511 novih automobila, 18,9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e.

Pogledajte kako zagrebački vozači jure kroz crveno:

Ključne riječi

Komentara 6

BL
bellator luminis
16:55 16.12.2018.

Nek dignu još trošarinu i namet, nek izmisle još kakav porez na nove ili uvozne rabljene automobile pa možda i stignemo prosjek od 20 godina starosti, očito im je to cilj da budemo rekerderi u eu po starosti voznog parka?! Kako drugačije objasniti poteze vladajućih? Oni jednostavno žele da se vozimo u krntijama. Umjesto da se na nove automobile samo plati pdv koji je ionako brutalno visok oni još izmišljaju namet na namet.

Avatar Olujni
Olujni
16:35 14.12.2018.

Pa mora pasti kad je trecina potencijalnih kupaca iselila iz zemlje. Zato ce uskoro porasti potraznja u Njemackoj i Irskoj!

MA
maximinimax
06:15 16.12.2018.

Što ne napišu koliko novca je otišlo iz državne kase a koliko privat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije