Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnološki novitet

Porsche Wet Mode: 911-ica prepoznaje mokru cestu

Porsche 911
Foto: Porsche
1/10
30.01.2019.
u 18:33

Porsche Wet Mode automatski može prepoznati mokar kolnik i upozoriti vozača na prijeteći vodeni klin zahvaljujući akustičnim senzorima koji detektiraju prskajuću vodu

Osma generacija Porschea 911 nije samo snažnija od svog prethodnika nego i udobnija i sigurnija. Sportsko vozilo uz Porsche Wet Mode još se bolje ponaša u vožnji na mokrim cestama. Ovaj svjetski novitet stvoren je ekskluzivno za 911-icu. Inovativni sustav asistencije obuhvaća funkciju prepoznavanja mokrih uvjeta na cesti i s tim povezano podešavanje vozila za stabilniju vožnju.

- Wet Mode je razvijen kako bi vozaču konstantno pružao podršku na mokroj cesti.

Novi sustav asistencije

Pritom ne ograničava ni maksimalnu snagu motora ni maksimalnu brzinu te se stoga ne bi trebao smatrati vrstom osiguranja od prebrze vožnje na jako mokrom kolniku, nego sustavom asistencije u pravom smislu riječi - objašnjavaju iz Porschea. Porsche Wet Mode automatski može prepoznati mokar kolnik i upozoriti vozača na prijeteći vodeni klin zahvaljujući akustičnim senzorima u prednjim kućištima kotača koji detektiraju prskajuću vodu. Time se sustav uvelike razlikuje od senzora za kišu koji služe aktiviranju brisača stakla i neovisno o stanju kolnika tek optički reagiraju na kapi vode na vjetrobranskom staklu. Jer iako je pljusak kiše već prošao, svejedno na kolniku mogu ostati lokve vode.

Porsche 911
1/25

Ako sustav prepozna mokar kolnik, prethodno se kondicionira odziv sustava Porsche Stability Management (PSM) i Porsche Traction Management (PTM). Oba sustava sada ranije i senzibilnije reagiraju nego što je prije bio slučaj. Upozorenje na zaslonu obavještava vozača o mokrom kolniku i preporuča ručno prebacivanje u Wet Mode. Odgovarajuća funkcija može se aktivirati ili putem tipke smještene iznad središnje konzole ili kod opcionalnog Sport Chrono paketa putem prekidača za način vožnje koji je integriran u volan.

Uglađeniji odziv na gas

Kada se aktivira program vožnje „Wet“, osim PSM-a i PTM-a, prilagođavaju se i adaptivna aerodinamika, opcionalni Porsche Torque Vectoring Plus i odziv pogona kako bi se osigurala što veća stabilnost vožnje. Varijabilni stražnji spojler od 90 km/h prelazi u Performance poziciju, poklopci za rashladni zrak se otvaraju, odaziv na gas postaje uglađeniji, a funkcija PSM Off ili Sport modus više se ne mogu aktivirati. Okretni moment motora postaje uglađeniji, a strategija upravljanja novog PDK prijenosnika s osam stupnjeva se tome automatski prilagođava. Kod modela 911 Carrera 4S s pogonom na sve kotače načelno se prenosi veća pogonska snaga na prednju osovinu, kako bi se ojačao stabilizacijski učinak. Elektronski kontrolirano reduciranje momenta blokade stražnjeg diferencijala također je dio konfiguracije 911-ice za mokre uvjete na kolniku.

Pogledajte video o prometnim kaznama - stiže stroži zakon o sigurnosti u prometu:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije