Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smanjenje emisija plinova

Britanija povećava trošarine na dizelske automobile

ispušni plinovi
Foto: Thinkstock
23.11.2017.
u 14:57

Više trošarine neće obuhvatiti čiste dizelske motore sljedeće generacije s certifikatima o ograničenim emisijama u stvarnim uvjetima vožnje, ističu iz vlade.

Britanija će od iduće godine povećati porez vlasnicima novih dizelskih automobila koji ne zadovoljavaju najnovije standarde emisija štetnih plinova.

U ovoj je godini prodaja dizelskih automobila na drugom tržištu automobila u Europi pala 15 posto dok je potražnja za benzincima porasla tri posto, budući da kupci izbjegavaju dizelske modele u strahu od većih nameta i regulatornih mjera.

Nakon skandala s Volkswagenovim krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova iz 2015. godine brojni su veliki europski gradovi, uključujući Madrid, Pariz i Atenu, najavili mjere koje bi trebale smanjiti emisije štetnih plinova iz dizelskih automobila, uključujući zabrane, novčane kazne i ograničenja.

Britanija je u srijedu priopćila da će od travnja sljedeće godine povećati trošarine na nove dizelske automobile koji ne budu udovoljavali strožim standardima sprječavanja onečišćenja i vjerojatno će obuhvatiti većinu novih kupaca.

Pritom će kupci manjih modela morati platiti 20 funti (27 dolara) više trošarine dok će oni koji kupe veće modele morati plaćati i nekoliko stotina funti više.

Više trošarine neće obuhvatiti čiste dizelske motore sljedeće generacije s certifikatima o ograničenim emisijama u stvarnim uvjetima vožnje, ističu iz vlade.

"Porezni sustav može igrati važnu ulogu u zaštiti okoliša", izjavio je ministar financija Philip Hammond pred parlamentom u godišnjem obraćanju o budžetu. "Našoj djeci dugujemo da zrak koji dišu bude čist", naglasio je Hammond.

Napominje da će se prihodom od većih trošarina financirati 220 milijuna funti 'težak' Fond za čisti zrak kako bi se podržali planovi za poboljšanje kakvoće zraka.

Iz udruge automobilske industrije priopćili su da će im trebati vremena da razviju nove tehnologije, upozoravajući da nova mjera neće na britanskim cestama smanjiti broj starijih vozila koja najviše zagađuju.

"Nerealno je smatrati da možemo svesti na četiri mjeseca uvođenje nove generacije čiste dizelske tehnologije čiji razvoj inače traje nekoliko godina", rekao je Mike Hawes, izvršni direktor Društva proizvođača motora i trgovaca.

ispušni plinovi
1/32

"Ovim se proračunom također neće učiniti ništa kako bi se s naših cesta u narednim godinama uklonila najstarija vozila i najveći zagađivači", ističe Hawes.

Pogledajte top 10 najjeftinijih rabljenih automobila:

Komentara 4

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
15:38 23.11.2017.

Ovaj članak vjerovatno ima neku skrivenu svrhu.

IB
ibiza
18:37 23.11.2017.

pa onda ih zabranite i amen ....

BU
Bubalamala
18:49 23.11.2017.

Rješavajte se dizelaša tko stigne, dolaze novi nameti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije