Naslovnica Auti Automobili

Pomoć na cesti - koga zvati kad auto zakaže?

U slučaju kvara koji niste u mogućnosti sami otkloniti, vozilo parkirajte uz rub ceste, postavite trokut i pozovite pomoć
02. kolovoza 2017. u 14:50 4 komentara 3425 prikaza
Foto: Thinkstock

Odbrojavajući posljednje dane u uredu, konačno ste dočekali godišnji odmor, spakirali stvari za plažu, posjeli obitelj u auto i zaputili se prema moru. Sve i svi su tu i ništa vam ne može “ovi dan pokvarit”... Međutim, što ako se ipak dogodi ono što najmanje očekujete? Kvar. Istina, šanse da se baš vama i baš na dan kad idete na godišnji odmor dogodi kvar na automobilu zaista su male, zar ne? Ali zapravo, nikad ne možete biti 100 posto sigurni.

benzin Troškovi Nije svejedno gdje točite: evo gdje je gorivo jeftinije

Informiranja radi, zamislimo da vam se automobil zaista pokvario i da ste zaustavljeni uz rub autoceste ili stare ceste. Postavili ste trokut i sad s glavom u rukama razmatrate moguća rješenja za situaciju u kojoj se nalazite, istodobno pregledavajući okolinu za skrivanje od nemilosrdne vrućine ljetnog sunca. No, koliko god vam takav događaj može pokvariti odlazak na more, pronalazak pomoći nakon kvara na automobilu danas nije toliki problem kao što je možda nekoć bio.

Sinonim za pomoć na cesti od pamtivijeka je HAK, odnosno Hrvatski autoklub, koji nakon poziva na jedinstveni broj 1987 uskače u pomoć s jednom od 58 pokretnih radionica (vozila osposobljena za pomoć na cesti), pet polivalentnih vozila i 48 vučnih službi (tu je i dodatnih 133 partnerskih vučnih službi). HAK pomaže članovima i nečlanovima, no dakako, puno je isplativije i praktičnije ako ste član – nude se tri osnovna i tri obiteljska paketa (u oba slučaja nazivaju se Start, Optimum i Europa), a svaki od njih donosi specifične prednosti i pogodnosti. Članarina početnog paketa start, primjerice, iznosi 200 kuna, a, među ostalim, uključuje pomoć na cesti uz popravak i prijevoz vozila u slučaju kvara do iznosa od 2000 kuna, jednokratnu zamjenu guma i balansiranje svih kotača, godišnju pretplatu na reviju HAK (10 brojeva)... Želite li osigurati zamjensko vozilo za nastavak putovanja, savjetujemo paket Optimum (300 kuna, pomoć na cesti do 2500 kuna), a za pomoć i u Europi paket Europa (500 kuna, pomoć do 3000 kuna). Obiteljske verzije istoimenih paketa (266, 399 ili 665 kuna) donose dodatne pogodnosti, a više o njima saznajte na www.hak.hr.

putovanje Savjeti za putovanje Spremnik napunite do vrha i ne pretjerujte s hranom

Glavna konkurencija HAK-u i opcija itekako vrijedna razmatranja kad razmišljate o osiguravanju pomoći na cesti jest Oryx Asistencija. Poput Hrvatskog autokluba, Oryx (0800 1818, 0-24) također nudi tri paketa – Basic (180 kuna), Classic (360 kuna) i Exclusive (1800 kuna). Od važnijih stavki, svaki od paketa nudi pomoć na cesti (popravak) u iznosu do 1500 kuna, Basic ima i do 2500 kuna troška prijevoza (šlepanja) vozila u Hrvatskoj, a Classic i Exclusive nude prijevoz u Hrvatskoj i Europi do 2500, odnosno 5000 kuna. Dva bolja paketa sadrže i zamjensko vozilo do troška od 350 (Classic), odnosno 1500 kuna (Exclusive). Zanimljivost je i što Oryx Asistencija u spomenutim paketima nudi i uslugu pomoći na moru u iznosu do 150 (Basic i Classic) i 500 kuna (Exclusive). Velika je prednost Oryxa i Putni Anđeo mobilna aplikacija za iOS i Android pametne telefone koja, među ostalim, u slučaju eventualne prometne nezgode obavlja komunikaciju s pozivnim centrom Oryxa ili privatnim osobama pružajući informacije o okolnostima i lokaciji prometne nezgode. Više o uslugama Oryx Asistencije saznajte na www.oryx-asistencija.hr.

Što odabrati – HAK ili Oryx? Izbor je na vama. No, znajte da vrlo vjerojatno i osiguravateljska kuća u kojoj ste izvadili policu obveznog autoosiguranja ili kasko također nudi vlastitu izvedbu pomoći na cesti. Na koju god od brojnih opcija za pomoć na cesti se odlučili, dobro proučite sve što se nudi, pažljivo pročitajte sitan tisak i tek potom odaberite paket koji najbolje odgovara vašim željama i potrebama. Naposljetku, ako vam se i dogodi kvar dok ste na godišnjem odmoru, pobrinite se da imate dovoljno punu bateriju mobilnog telefona, jer posljednje što želite jest da ostanete bez nje u trenutku kad trebate pozvati pomoć na cesti.

tunel Korisni savjeti Vožnja u tunelu: evo na što trebate paziti Tesla Da ili ne? Automobilom na struju duža putovanja još uvijek avantura putovanje Savjeti za putovanje Evo na što trebate paziti da sretno stignete na odredište

Otključavaju vozilo, dostavljaju gorivo, nude zamjenski automobil...

Ne odgovaraju li vam HAK ili Oryx Asistencija, dostupne su usluge pomoći na cesti brojnih osiguravateljskih kuća. HOK osiguranje uslugu HOK express nudi za 25 kuna mjesečno. Podrazumijeva zamjensko vozilo bez obzira na krivnju za prometnu nezgodu ili u slučaju kvara, otključavanje ili odvoženje vozila u slučaju zaključanog ili izgubljenog ključa, osiguranje korisnika od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) 24 sata dnevno, dostavu goriva u slučaju nestanka goriva, dodatno pokriće različitih troškova u slučaju nezgode, pokriće troškova pravne zaštite proizašlih iz korištenja motornog vozila.

Allianz nudi uslugu Pomoć na cesti HR+ (0800 5500, 0-24) namijenjenu vlasnicima osobnih i dostavnih vozila koji nemaju kasko policu, a imaju potrebu za asistencijom u slučaju kvara ili nesreće. Godišnja premija za ovu Allianzovu uslugu iznosi 49,50 kuna, a pokriće HR+ može se ugovoriti na polici automobilskog osiguranja ili na zasebnoj polici. U slučaju nezgode Allianz nadoknađuje trošak asistencije za vozilo na području Hrvatske i to za popravak vozila na mjestu kvara ili nesreće (do 700 kuna), spašavanje vozila (naknada u punom iznosu), prijevoz vozila do servisa (do 1000 kuna) te dostava vozila nakon popravka ili pronalaska (do 150 kuna). Više informacija otkrijte na www.allianz.hr.

Usluge pomoći na cesti (sedam dana u tjednu, 24 sata na dan) svojim korisnicima nude i brojne druge osiguravateljske kuće, poput Generalija (www.generali.hr), Triglava (www.triglav.hr) i Jadranskog (www.jadransko.hr), a tu je i Croatia osiguranje (www.crosig.hr) koje u suradnji s već spomenutom Oryx Asistencijom nudi paket za 98 kuna godišnje. Uniqa osiguranje (www.uniqa.hr), s druge strane, nudi paket za 60 kuna godišnje. Još jedna zanimljivost jest da i Zagrebačka banka (www.zaba.hr) svojim korisnicima nudi mogućnost uzimanja paketa za pomoć na cesti.     

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila