Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGRIJAVANJE UNUTRAŠNJOSTI

Inovacija za električna vozila: Novi sustav može i povećati domet tijekom hladnog vremena

Foto: ZF
1/3
20.01.2023.
u 09:29

Električni automobili muku muče s dosegom, a on je još manji kad radi grijanje. Sigurnosni pojas s ugrađenim grijanjem pomoći će da se za zagrijavanje kabine potroši manje energije

ZF je razvio opciju grijanog sigurnosnog pojasa za električna vozila. Ova tehnologija omogućuje vozačima da smanje količinu energije koja se koristi za zagrijavanje vozila - posebno u kombinaciji s drugim kontaktnim grijačima kao što je grijač sjedala. Tijekom hladnog vremena sustav može povećati domet do 15 posto smanjenjem energije potrebne za zagrijavanje unutrašnjosti automobila.

ZF-ov grijani sigurnosni pojas temelji se na posebnom remenju s integriranim vodičima grijanja koji minimalno povećavaju debljinu remena. To olakšava njegovu ugradnju proizvođačima vozila i putnicima nudi istu udobnost kao i normalan sigurnosni pojas. Grijani pojas dizajniran je tako da putnicima pruži ujednačen osjećaj topline blizu tijela.

S ovom integriranom funkcijom grijanja, ZF-ov pojas može pružiti toplinu blizu tijela odmah nakon što vozač počne voziti, i to obično između 36 i 40 stupnjeva Celzija. Stoga, u kombinaciji s grijanim sjedalima, grijani sigurnosni pojas ima potencijal brzo zagrijati putnika. U svemu ostalome grijani sigurnosni pojas jednak je običnom, a na jednak način i štiti putnike.

U električnim vozilima sustav kontrole klimatizacije napaja se strujom baterije, jer nema korisne otpadne topline kao kod motora s unutarnjim izgaranjem. Smanjenje količine struje baterije koja se koristi za zagrijavanje unutrašnjosti vozila može omogućiti domet do 15 posto veći, pomoću kontaktnih grijača i uz smanjenje upotrebe konvencionalnih sustava klimatizacije.

Komentara 1

Avatar FrenkiNino
FrenkiNino
08:54 21.01.2023.

A s kojom strujom grije pojas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije