Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNE SNIMKE

Ovo su najgori vozači na hrvatskim autocestama: Voze u krivom smjeru i unazad, zaustavljaju se usred tunela...

hac
Foto: HAC/Večernji list
1/6
17.12.2016.
u 21:00

Snimke koje objavljujemo služe kao upozorenje da je neodgovorno ponašanje na autocestama vrlo opasno i može imati pogubne posljedice za sigurnost putnika

Vožnja u krivom smjeru ili unazad na autocesti, zaustavljanje bez ikakvog razloga usred tunela, kotač koji nekontrolirano juri autocestom ili trupci koji ispadaju s tegljača po kolniku... sve su to prizori koji se mogu, nažalost, vidjeti na našim autocestama i na snimkama koje su Večernjem listu ustupili iz Hrvatskih autocesta.

Opreza stoga nikad nije dosta, a snimke koje objavljujemo služe kao upozorenje da je neodgovorno ponašanje na autocestama vrlo opasno i može imati pogubne posljedice za sigurnost putnika.

Najčešća opasnost na autocestama je pri tome vožnja u krivom smjeru. U HAC-u kažu da su s ciljem smanjenja slučajeva vožnje u krivom smjeru na čvorovima autocesta postavile znakove “STOP Krivi smjer”, a postavili su i “vibro trake” koje zvučno upozoravaju vozače na prelazak u krivi smjer. Te trake postavljene su i u tunelima na autocesti.

U HAC-u savjetuju da je bitno da korisnik, ako na autocesti susretne vozilo koje vozi u krivom smjeru, ostane pribran i koncentriran na vožnju te što prije zaustavi vozilo na zaustavnoj traci. Pri tome objašnjavaju da vozači u krivom smjeru vožnje najčešće se kreću po pretjecajnoj traci. Nakon zaustavljanja potrebno je nazvati policiju 192, službu 112 i besplatni informativni telefon 0800-0422 ili 0800-0111, vodeći pri tome računa o vlastitoj sigurnosti, kažu u HAC-u.

 

Tek nakon objave informacije putem radija o završetku incidentne situacije može se nastaviti s normalnom vožnjom po autocesti. Radnici HAC- a nakon zaprimljene dojave o vožnji u krivom smjeru postupaju po Proceduri kojom su regulirani procesi kako bi se izbjegle neželjene posljedice ovakvog događaja. U HAC-u navode da je vožnja autocestama sigurnija i udobnija od vožnje ostalim cestama, ali vožnja autocestom se po nekim karakteristikama razlikuje od vožnje ostalim cestama.

– Prometnim pravilima i propisima utvrđeno je kako voziti, no postoje neka pravila ponašanja i sigurnosne navike koje se moraju usvojiti kako biste sigurno vozili autocestama. Na autocestama je najniži stupanj ugroženosti s obzirom na broj vozila, također se na njima događa manje prometnih nesreća, no kada se dogode, u pravilu su s vrlo teškim posljedicama – poručuju iz HAC-a.

 

>> Jurili autocestama: Srbin vozio 203, a Slovenac 244 km/h!

Komentara 8

Avatar Slobodni
Slobodni
01:14 18.12.2016.

Što reći, nije ovo divlji Zapad, nego divlji Istok koliko god se mi trudili da tamo ne pripadamo!

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
00:19 18.12.2016.

sve te vozače treba poslat u zatvor

TH
than
02:05 18.12.2016.

Pa glavno da ste digli cijene polaganja i ostaloga u nebesa. Masa autoskola se stvorila i vecina pusta sve i svasta. Usvojite lijepo americki zakon i sto se tice polaganja i sto se tice kazni i rijesen problem. Ovako mii nije jasna poanta ovog clanka. Dakle neki voze mimo pravila, gdje im se zeli bez sankcija. Balkan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije