Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PNEUMATICI

Pogledajte kako su na testu prošle gume za VW Golf i BMW Serije 3

Foto: ADAC
1/3
26.10.2021.
u 10:52

Posljednje testiranje europskih autoklubova obuhvatilo je najpopularnije dimenzije pneumatika, R15 i R17, a pale su samo dvije kineske gume i to u većoj dimenziji

Dvije Goodyearove marke automobilskih guma –Goodyear i Dunlop – zahvaljujući rezultatima na ADAC-ovu testu zimskih guma ukupno su se četiri puta ''penjale'' na pobjedničko postolje. Naime, gume Goodyear UltraGrip 9+ i Dunlop Winter Response 2 ukupne su pobjednice testa 15-inčnih guma koji su i u najnovijem izdanju odradili europski autoklubovi, a među njima i naš HAK, dok su se Dunlop Winter Sport 5 i Goodyear UltraGrip Performance+ pokazale izvrsnima na testu 17-inčnih pneumatika, kakvi se često rabe na obiteljskim limuzinama (Škoda Octavia, Audi A4, BMW Serije 3...). U obje kategorije u vrh su se probile tri marke – Goodyear, Dunlop i Michelin. Razlika među njima je mala, pogotovo u manjoj dimenziji gdje je prvoplasirana guma drugoj odmaknula za desetinku boda.

Za glavni dio ovogodišnjega testa ADAC je, dakle, odabrao raširenu dimenziju 195/65 R15, koja se ugrađuje na mnoge najprodavanije obiteljske kompaktne automobile (primjerice, na Volkswagen Golf i Opel Astru), a gume su međusobno uspoređivali na temelju 17 zahtjevnih kriterija. U toj kategoriji testirane su gume 16 različitih robnih marki. Izvođači testa ocijenili su Goodyearovu gumu UltraGrip 9+ kao gumu s vrlo uravnoteženim svojstvima jer se dobro ponašala na suhim i mokrim cestama te na snijegu, a na testu vožnje na ledenoj podlozi zauzela je prvo mjesto. Impresivne rezultate također je ostvarila kad je riječ o trošenju i potrošnji goriva. Visokoj izdržljivosti gume UltraGrip 9+ pridonose Goodyearove inovativne tehnologije Mileage Plus i Winter Grip. Naime, tehnologija Mileage Plus štiti gumu na gruboj podlozi i omogućuje joj bolji potencijal prijeđenih kilometara, a tehnologija Winter Grip osigurava izvrsno prianjanje na snijegu i ledu.

Kad je riječ o gumi Winter Response 2, kojom je Dunlop ponovio pobjedu iz 2018. godine, u prvome redu bila je istaknuta njezina izvrsna izdržljivost na suhim, mokrim, zasniježenim i zaleđenim površinama. Michelin Alpin 6 također se pokazala kao ujednačena guma, najbolja na suhom, vrlo preporučljiva u kočenju na mokrom, vrlo preporučljiva na snijegu, najbolja po trajnosti. No, pokazala je i manje nedostatke na mokrom. Uz ove tri, vrlo preporučljiva je i guma Vredestein Wintrac (kratak zaustavni put na suhom, vrlo preporučljiva na mokrom i na snijegu, najniža potrošnja goriva, druga najbolja po trajnosti, manji nedostaci na suhom i kod bočnog akvaplaninga).

U većoj dimenziji 225/50 R17 ima i lošijih rezultata. U ovoj su kategoriji ocjenu vrlo preporučljivo zaslužila tri modela pneumatika: Dunlop Winter Sport 5, Michelin Alpin 6 i Goodyear UltraGrip Performance+. U većoj dimenziji, na testiranju na snijegu guma Dunlop Winter Sport 5 osvojila je prvo mjesto, a Goodyearovu UltraGrip Performance+ označili su kao gumu koja ima vrlo uravnotežene vozne značajke u svim uvjetima i kratak zaustavni put na suhom. Za Michelin Alpin 6 ispitivači su naveli da je ujednačena guma, vrlo preporučljiva na suhom, mokrom, na snijegu i ledu te najbolja po trajnosti. No, gume Goodride Z-507 Zuper Snow i Linglong Greeen-Max Winter UHP, obje kineske, ovdje se ne preporučuju. Goodride je – navode iz HAK-a – pokazao veće nedostatke na snijegu, počevši od najdužeg zaustavnog puta, preko sporog početnog ubrzanja, pa sve do slabog držanja pravca testnog Audija A4 Avant na cesti s bijelim pokrivačem. Gotovo sve navedeno može se primijeniti i na slučaju Linglonga, samo što ozbiljne nedostatke nije pokazala na snježnoj, nego na mokroj podlozi.

Video – Počela je sezona zamagljenih stakala u automobilima: Pogledajte kako ih brzo i jednostavno odmagliti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije