Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA ŽRTVA

Poginuo vozač Tesle s autopilotom – kamere nisu prepoznale prikolicu traktora

Tesla Model S
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
01.07.2016.
u 10:54

Kočnice nisu automatski aktivirane jer kamere nisu razlikovale prikolicu od svijetlog neba

Vozač Teslina automobila Model S s uključenim autopilotom poginuo je u nesreći u SAD-u, objavljeno je jučer. To je prvi zabilježeni smrtni slučaj u nesreći u kojoj je sudjelovao Tesla Model S s autopilotom i zacijelo će zaoštriti debatu oko sigurnosnih implikacija sustava koji u manjoj ili većoj mjeri preuzimaju upravljanje automobilom od vozača, a koje razvijaju ili već imaju mnogi veliki proizvođači.

Joshua D. Brown (40) poginuo je 7. svibnja u Willistonu u saveznoj državi Floridi nakon što kamere automobila nisu raspoznale bijelu stranu prikolice traktora, koji je skretao ulijevo na raskrižju, od svijetlog neba, zbog čega kočnice nisu automatski aktivirane pa je došlo do nesreće.

Američki ured za cestovnu sigurnost NHTSA objavio je da pokreće istragu 25.000 skupocjenih Modela S opremljenih autopilotskim sustavom. Tesline dionice pale su do 3 posto nakon objave o nesreći i istrazi, prenosi Reuters

Kako piše Time, vozač traktora Frank Baressi (62) rekao je da je vozač Tesle "gledao Harryja Pottera na TV ekranu" u vrijeme nesreće te da je vozio tako brzo da je "proletio kroz prikolicu" a da ga on nije ni vidio. Iz Tesle su rekli da nije moguće gledati videosnimke na zaslonu Modela S, a Baressi je priznao da nije vidio film već da ga je samo čuo.

>> Znanstvenici predlažu: Senzori umjesto semafora

>> Googleov samovozni automobil lijepit će pješake o lim kao muhe

Komentara 3

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
22:17 01.07.2016.

Tesla šalje naftnu mafiju i auto industriju u smrt, nije ni čudo da gledamo plaćene oglase koje degradiraju tesline modele. Zbog nafte se trebaju voditi ratovi, treba plaćati preskupe automobile i njihovo održavanje, ali eto tesla je loš izbor na kraju. Molim vas

JU
jurajuric116
11:36 01.07.2016.

valjda je imal "kreknutu" verziju software-a pa se film vrtel neovisno o vožnji. imal sam ja jedan auto u kojem u vožnji tv nije htel raditi na centralnom zaslonu nego samo na zadnjim zaslonima. 200kn majstoru, puknul je novi software i telka normalno radi u vožnji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije