Naslovnica Auti Automobili

Počelo suđenje Volkswagenu: investitori traže 9,2 milijarde eura

Dionice VW pale su do 37 posto nakon što su vlasti objavile nezakonite razine onečišćenja iz VW-ovih dizelaša
10. rujna 2018. u 13:32 1 komentara 284 prikaza
Volkswagen
Foto: Reuters/PIXSELL

U ponedjeljak je u Njemačkoj počelo suđenje njemačkom automobilskom divu Volkswagenu (VW) na temelju tužbe investitora koji traže ukupno 9,2 milijarde eura naknade, tvrdeći da ih je uprava trebala ranije obavijestiti o skandalu vezanom za emisiju štetnih plinova iz dizelskih automobila.

Modrić si je bez problema mogao priuštiti Bentley vrijedan dva milijuna kuna jer godišnje zarađuje 22,5 milijuna eura Borbena ergela Vatrene kočije: evo što voze Dalić, Modrić, Lovren, Vrsaljko...

Dioničari zastupljeni u 1.670 zahtjeva traže naknadu zbog pada cijena VW-ovih dionica vezano za skandal s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih automobila iz rujna 2015., koji je do sada koštao tvrtku 27,4 milijarde eura.

Predsjedavajući sudac Christian Jaede na višem regionalnom sudu u Braunschweigu u ponedjeljak će otvoriti suđenje objavom dnevnog reda i prioriteta, čime će se definirati potencijalna lista svjedoka.

Tužitelji tvrde da je VW propustio obavijestiti dioničare o financijskim posljedicama skandala koji je izbio u javnost tek nakon što je američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) objavila „obavijest o prekršaju“ 18. rujna 2015. godine.

Tučnjava na cesti Brutalan okršaj Vozačica Mercedesa iznervirala pješakinju pa se potukle nasred ceste

Da su institucionalni ulagači znali za VW-ove kriminalne aktivnosti, možda bi bili ranije prodali dionice ili ih ne bi ni kupovali i time bi izbjegli gubitke, navode tužitelji.

Dionice VW pale su do 37 posto nakon što su vlasti objavile nezakonite razine onečišćenja iz VW-ovih dizelaša.

U VW-u su priznali sustavno obmanjivanje u pogledu stvarne emisije štetnih plinova ali tvrde da nisu prekršili propise o izvješćivanju regulatora.

„Jedini je meritum ove parnice je li VW ispunio svoje ugovorne obveze prema dioničarima i tržištu kapitala. Uvjereni smo da jesmo“, stoji u priopćenju VW-a.

Pogledajte video o tome koliko vrijede vozačke dozvole i kada ih trebate zamijeniti:

[video: 26037 / Pogledajte video o tome koliko vrijede vozačke dozvole i kada ih trebate zamijeniti:]
Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama

A1 izdvaja za Vas

  • domxerex:

    ŠTa se vi brinete, sve će to srediti mama Mereklica a platiti će kupci iz istočne europe i ostatka svijeta kao i uvijek.