Naslovnica Auti

Peugeot-Citroen pod istragom: Varali na testovima emisije plinova?

Glasnogovornik kompanije je kazao da "poštuju propise u svim zemljama u kojima posluju", zanijekavši da su učinili išta protuzakonito
25. travnja 2017. u 09:46 2 komentara 339 prikaza
ispušni plinovi
Foto: Thinkstock

Francuski proizvođač automobila PSA Peugeot-Citroen se našao pod istragom francuskog tužiteljstva zbog varanja na testovima emisija plinova dizelskih vozila, pišu inozemni mediji.

Novinske agencije Reuters i AFP su objavile da su iz pravosudnih izvora dobile informacije kako se kompanija istražuje zbog kršenja zakona o zaštiti potrošača.

Emisije ispušnih plinova iz dizelskih motora su pod povećalom nakon afere s Volkswagenom. No, iz PSA su poručili da njihova vozila s dizelskim motorima nikad nisu bila opremljena softverom koji bi im omogućio varanje prilikom ispitivanja emisija štetnih plinova. 

Volkswagen Golf VW-OV KLASIK Prvi test osvježenog Golfa: premium osjećaj za volanom više i košta AutoZubak IMATE PRAVO NA KVALITETU - IMATE PRAVO NA ORIGINAL Znate li koja su vaša zakonska prava u slučaju popravka vozila? VW Golf Prvi kvartal Unos polovnjaka pada prvi put od ulaska u EU, Golf i dalje najtraženiji

Glasnogovornik kompanije je kazao da "poštuju propise u svim zemljama u kojima posluju", zanijekavši da su učinili išta protuzakonito. 

Grupacija je prijavljena francuskom tužiteljstvu od strane lokalnog regulatora za zaštitu prava potrošača, nakon što su službe te institucije prije godinu dana zaplijenile dokumentaciju iz ureda PSA u Francuskoj.

Automobilsku kompaniju optužuju da emisije plinova iz dizelskih motora potencijalno "čine njihov proizvod opasnim po ljudsko i životinjsko zdravlje". 

Istražitelji su već optužili automobilsku kompaniju Renault, koja je dijelom u državnom vlasništvu, da je prethodnih 25 godina varala na ispitivanjima onečišćenja koje proizvode dizelski i benzinski motori, i to sve uz znanje čelnih ljudi tvrtke.

Njemački Volkswagen je u rujnu 2015. godine priznao kako je u 11 milijuna dizelskih vozila, od čega njih 8,5 milijuna u Europi, instalirao softver koji je prikazivao lažne vrijednosti ispušnih plinova

Prošlog mjeseca, PSA je za 2,2 milijarde eura od američkog General Motorsa (GM) pristao kupiti automobilsku kompaniju Opel i njegov brend na britanskom tržištu Vauxhall, čime nastoji konkurirati Volkswagenu.

>> Evo zašto će Amerikanci od Volkswagena dobiti odštetu, a Europljani najvjerojatnije neće

>> VW američkim trgovcima isplaćuje 1,2 milijarde dolara nagodbe

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • Bubalamala:

    Vrijeme je da se obustavi proizvodnja dizel motora.Zagađenje je opasno pod život a nema tehnologije koja bi to spriječila.Radi se o finoj prašini ne vidljivoj ali jako štetnu za čovjeka, razara pluća !