Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Pad potražnje za automobilima u Hrvatskoj gotovo dvostruko veći od prosjeka EU-a

U razdoblju od siječnja do studenoga u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano je ukupno 12 milijuna novih automobila, za 25,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, izvijestilo je udruženje europskih proizvođača automobila ACEA.
17. prosinca 2020. u 13:04 4 komentara 939 prikaza
Od ponoći 15. lipnja do 15. rujna na snazi su nove i veće cijene cestarine
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Potražnja za automobilima u EU pala je u razdoblju od siječnja do studenoga za 25 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a u Hrvatskoj je pad bio gotovo dvostruko veći od europskog prosjeka, pokazuje izvješće udruženja proizvođača.

Probijanje tunela Debeli brijeg ČAK 500 RADNIKA Kreće megaprojekt: Deset bušilica danas počinje probijati drugu cijev tunela Učka

U razdoblju od siječnja do studenoga u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano je ukupno 12 milijuna novih automobila, za 25,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, izvijestilo je udruženje europskih proizvođača automobila ACEA. 

"U 11 mjeseci ove godine covid 19 kontinuirano snažno pritišće kumulativne rezultate svih tržišta u EU, uključujući četiri najveća", kontatiraju u udruženju. U velikoj četvorci najviše je potonula potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, za 35,3 posto, Slijedi Italija s 29 posto i Francuska s 26,9 posto.

Najblaži pad bilježilo je najveće europsko tržište, ono Njemačke za 21,6 posto. U Hrvatskoj su u razdoblju od siječnja do studenoga prema ACEA-inim podacima registrirana ukupno 33.393 nova automobila, što predstavlja pad za 42,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najveći među zemljama Unije.  

Dublji pad u studenome

Novi val pandemije koronavirusa potaknuo je vlade zemalja EU-a da ponovo uvedu stroga ograničenja kako bi se suzbilo širenje zaraze, podsjeća ACEA.

VEČERNJI TV Adrović: Imamo nadu da će se obistiniti najave o brzom gospodarskom oporavku

Rezultat je dublji pad broja registriranih novih automobila u studenome, za 12 posto, nego u studenome, kada je registrirano 7,8 posto manje novih automobila nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U prošlom su mjesecu u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirana ukupno 897.692 nova automobila, navodi ACEA.

Među vodećim su tržištima Francuska i Španjolska bilježile dvoznamenkasti pad potražnje za automobilima, za 27 odnosno 18,7 posto. U Italiji potražnja je pala 8,3 a u Njemačkoj samo tri posto, bilježi udruženje.

U Hrvatskoj je u studenome prema ACEA-inim podacima registrirano 2.646 novih automobila, 23,5 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. U listopadu bilježio je gotovo isti postotni pad.

VIDEO: Probijen tunel Debeli brijeg

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • hacker:

    Ne možeš kupovati novi auto s brnjicom na nosu, kako češ omirisati novi auto. Osim toga da vladajući razmisle o trošarini od 0 kuna za aute vrijednosti do 200 000 kuna s obzirom da imamo drugi najviši PDV u EU.

  • xman100:

    Što će ti auto kad radiš od kuće ili kad ti ne daju da se iz kuće makneš

  • Umjereni:

    Jednostavno: novi automobili su srazmjerno među najskupljima u Europi zahvaljujući carinama koje vlada drži na njima pod kapom trošarina, a kupce novih automobila vlada kažnjava porezom na iste dok uvoznike stare krame oslobađa istog.