Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREMA

Ovo sada obavezno morate imati u automobilu

Slunj: Na slunjskom području od jutra napadalo nekoliko centimetara snijega
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/5
12.12.2020.
u 15:35

Neke je stvari u hladnijem dijelu godine poželjno imati u automobilu. Među njima su zimska tekućina za stakla, kvalitetnija strugalica za led, krpica od jelenje kože, a dobro mogu doći i kleme te punjač mobitela

Budući da se to ponavlja svake godine, više se nitko ni ne čudi što vozače, iako najavljen, snijeg iznenadi do te mjere da na ljetnim gumama ostanu blokirani na cesti prekrivenoj poledicom ili snijegom. Prvi pravi hladniji dani razotkrivaju loše navike vozača - gume se mijenjaju tek kad zagusti, a u automobilu se nađe svega, osim onoga što je potrebno. S obzirom na današnji životni ritam, u automobilu u bilo koje doba godine treba imati mobitel kako bismo, zatreba li, mogli pozvati pomoć. Stoga nije loše u automobilu imati i punjač za mobitel. Korisno je imati i koju litru zimske tekućine za pranje stakala, strugalicu za led i krpu od jelenje kože. Dobro je odvojiti koju kunu više za kvalitetniju strugalicu, veću i s gumenim dijelom za čišćenje viška vode na staklima. Nakon kiše ili susnježice u predvečerje te preko noći može se na staklima stvoriti i deblji sloj leda. U tim situacijama nije loše koristiti i sprej za odmrzavanje stakla koji nekoliko sekundi nakon nanošenja počinje otapati i najtvrđe naslage leda. Ovisno o kvaliteti spreja, ovdje treba biti oprezan jer ubrzo može doći do novog zaleđenja stakla. Kako biste izbjegli struganje leda, večer prije prekrijte staklo folijom protiv zaleđivanja vjetrobrana. Stoji 15-20 kuna.

Univerzalna jelenska krpica idealna je za brisanje zamagljenih stakala, što znači da je obavezna u vozilima bez klimatizacijskog uređaja. No, ni u ovim novijima neće biti beskorisna, jer se njome bez straha od ogrebotina mogu brisati i ostale površine. Od koristi su i maramice koje sprečavaju zamagljivanje stakala. Kad smo već na ogrebotinama, ne koristite priručne stvari za uklanjanje snijega s vozila jer ćete tako ogrebati lak. Tome služi metlica i to ona s dužom drškom te dužim i kvalitetnim vlaknima. Dobro je pri ruci imati i lopaticu za snijeg, ali ona ne služi za skidanje snijega s vozila, nego pomaže pri otkopavaju ako zapnete na parkiralištu.
Tijekom zime često znaju iznevjeriti akumulatori, a tada kao ‘prva pomoć’ mogu poslužiti kleme. Bolje su one s metalnim kvačicama i premosnicom, iako stoje malo više, jer plastične su sklone rastapanju. S klemama u prtljažniku lakše ćete od nekoga ‘posuditi’ struju da akumulator svog vozila vratite u život.

Ključne riječi

Komentara 15

SA
sargu123
17:59 12.12.2020.

I bačvicu ruma za ugrijati se!

DU
Deleted user
17:16 12.12.2020.

Sad ste već polako na tragu komunikacije vladajuće većine, riječ "kvalitetno" kvalitetno koristite 63 puta u jednom članku. Vrlo kvalitetno, ja sam na tragu čestitanja vama.

VI
vidum
16:18 12.12.2020.

Dvije deke, termosica čaja, pun spremnik i kanticu goriva rezerve. Da su to neki imali, danas bi bili živi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije