Naslovnica Auti Automobili

Ovo je ključno: Evo kako možete izbjeći mučninu tijekom vožnje

Mučninu u vožnji potiče i pogoršava kad je glava spuštena, a upravo se tako često voze djeca koja vrijeme tijekom putovanja krate igranjem videoigrica ili gledanjem crtanih filmova na tabletu
31. kolovoza 2019. u 19:10 0 komentara 384 prikaza
Mučnina
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/3

Još uvijek smo u sezoni učestalijih putovanja automobilom, a nju karakterizira i bolest kretanja odnosno mučnina. Problem je to veći ako mučnine tijekom vožnje automobilom osjećaju djeca jer ona moraju sjediti na stražnjem sjedalu, gdje se najviše osjećaju posljedice stani-kreni ritma vožnje i zavojitih prometnica.

Nevjerojatno Vidjeli smo da ljudi voze auto s otvorenim prtljažnikom, no ovo sigurno niste doživjeli

Mučninu u vožnji potiče i pogoršava kad je glava spuštena, a upravo se tako često voze djeca koja vrijeme tijekom putovanja krate igranjem videoigrica ili gledanjem crtanih filmova na tabletu. Čitanje tijekom vožnje također nije preporučljivo. Procjenjuje se da od bolesti kretanja pati oko dvije trećine populacije – neki uvijek kad se voze, neki povremeno.

Putnik koji gleda u ekran tijekom kraćeg putovanja mučninu počinje osjećati već nakon deset minuta. Pokazalo je to istraživanje rađeno na uzorku odraslih osoba, koje su ipak u boljoj situaciji od djece - jer mogu sjediti sprijeda, jer mogu sami sebe smiriti i osvijestiti potrebu da dišu polako i duboko te da gledaju ravno ispred sebe, po mogućnosti u daljinu. Sredina stražnje klupe bolji je izbor od krajnjeg lijevog ili desnog sjedala, jer tako putnik ima pogled na cestu ispred sebe. Pomoći će i cirkulacija svježeg zraka kroz putničku kabinu, kao i voda, kiseli bomboni i keksi od đumbira.

Vlasnici karavana Boris Zubanović i Nikola Ćeran Otkrili iskustva Bez ozbiljnijeg kvara: Zajedno su u francuskim karavanima prešli 800.000 km

Djeca se dodatno uznemire kad osjete mučninu, a njihova nervoza neminovno prelazi i na vozača. No, vozač načinom vožnje može pomoći putniku koji pati od bolesti kretanja. Uz mirniju vožnju i uglađenije pokrete upravljačem, te nježnije kočenje, odnosno ubrzavanje automobil će se manje naginjati i ljuljati. Kako odrasli putnici, tako ni djeca nisu kriva što pate od bolesti kretanja. Mnogi vozači smatraju da njihova djeca imaju problem s vožnjom u automobilu, no djeca možda imaju problem samo s njihovim stilom vožnje. Usvoje li vozači uglađeniji stil vožnje, reducirat će se osjećaj mučnine kod putnika.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.