Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unos automobila

Ove smo godine unijeli najviše auta starih četiri godine

BMW
Foto: BMW
22.08.2015.
u 17:00

Mercedes, BMW i Audi među prvih šest najtraženijih rabljenih auta

Jeste li u posljednje vrijeme na cestama primijetili sve više Mercedesa, BMW-a i Audija? Ako jeste, niste se prevarili, zaista ih je mnogo više nego prije dvije godine. Primjerice, od našeg ulaska u Europsku uniju kada je kupnja polovnih automobila izvan Hrvatske pojednostavljena unesena su (po novom unos je iz EU, uvoz iz zemalja izvan EU) 3183 primjerka BMW-a Serije 3. Taj je model vrlo popularan u Hrvatskoj, pa je lani bio treći najtraženiji, a u prvih šest mjeseci je četvrti po unosu u Hrvatsku.

Japanci se ne traže

Unos polovnih automobila je i dalje u porastu. U prvih šest mjeseci u Hrvatsku je uneseno 21.619 automobila, dok je u prvoj polovici godine lani uneseno 19.238 automobila.

Najpopularnije marke automobila po koje Hrvati idu izvan naših granica su njemačke. Neprikosnoven je Volkswagen, ali kao što smo spomenuli, popularne su i premium njemačke marke pa su Mercedes, BMW i Audi među šest najtraženijih, uz Renault i Opel. Nije teško zaključiti da si Hrvati ne mogu priuštiti novog luksuznog "nijemca", ali će zato iz čarape izvući ušteđevinu i po Mercedes otići u Njemačku, koja je i dalje najpopularnija destinacija za kupnju polovnih automobila.

Zanimljivo, u prvih deset najtraženijih marki nema nijedne s Dalekog istoka. Mazda je tek 13., Toyota 15, a Nissan 17., dok je prvi korejac Hyundai 20. prema unosu iz inozemstva.

S druge strane interes za talijanske automobile je relativno velik, ako znamo da se novi talijanski automobili u Hrvatskoj vrlo slabo prodaju. Fiat je 9. na listi najpopularnijih s 1134 unosa u prvoj polovici godine, a u isto vrijeme je registrirano samo 377 novih Fiata. Još je veća razlika kod Alfa Romea.

Smart na 12. mjestu

U prvih šest mjeseci registrirano je samo 17 novih, a u isto vrijeme uneseno je čak 438 polovnih Alfi. Tako je Alfa Romeo zauzeo 11. mjesto prema unosu rabljenih u prvih šest mjeseci, ispred Smarta koji je na 12. mjestu sa 436 automobila (novih je u prvih šest mjeseci registrirano 47). Ali, ove je godine zabilježen pozitivan trend u starosti automobila koji se unose. Dok je lani bilo daleko najviše unesenih automobila proizvedenih 2004. godine, dakle starih deset godina, ove je godine najviše unesenih automobila godišta 2011., znači starih četiri godine. Daleko od toga da se više ne unose stariji automobili, pa i oni stariji od deset godina, ali ipak je u toj masi sve više automobila novijih godišta.

>> Unatoč višoj cijeni, u Hrvatskoj su dizelaši uvjerljivo najtraženiji

>> VW opet najprodavaniji u Hrvatskoj, Porsche povećao prodaju

Komentara 3

GC
goran.cuk.98
17:18 22.08.2015.

Pa novinari otkad se auti unose u ovu državu, mi to uvozimo, dajte ne serite tako!

DU
Deleted user
17:31 22.08.2015.

Da najsretniji su oni koji u njemačkoj kupe talijanski auto.Jer Nijemci iz Italije uvoze te aute pa ih prodaju pod svoje to neki kupci ne primijete sve dok nije kasno.

DU
Deleted user
06:02 25.08.2015.

Mogli ste si dati još malo truda pa povaditi kretanje cijena za vozila koja ste naveli da se unose.....!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije