Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost prometa

Otvoreni prozori znatno povećavaju rizik od ozljeda

Grgur Žućko/PIXSELL
15.05.2017.
u 00:30

Prozor je čvrst i sprečava da ruka putnika pri prevrtanju vozila ispadne van. Otvoren prozor povećava potrošnju goriva tek iznad 120 km/h.

S toplijim danima na prometnicama je sve više automobila s otvorenim prozorima. Ako auto nema klimatizacijski uređaj, to je neophodno, ali prozore otvaraju i vozači u novijim automobilima.

Tome smo obično pripisivali “grijeh” povećane potrošnje goriva, ali sudski vještak Goran Husinec ima (i) drukčiju teoriju. Vožnja s otvorenim prozorima daleko je opasnija od vožnje sa zatvorenim. Automobilski prozor, iako je od stakla, izuzetno je čvrst i štiti putnike pri sudaru od ulijetanja raznih predmeta u vozilo.

Najveću zaštitu pruža pri prevrtanju vozila. Ljudi tada instinktivno pokušavaju rukom zaštititi lice te im često ruka „ispadne“ kroz prozor – pojašnjava G. Husinec, stalni sudski vještak za cestovni promet.

Kaže da otvoreni prozori do brzine od oko 60 km/h beznačajno povećavaju potrošnju, oko 120 km/h vrlo malo, a pri brzinama većim od 120 km/h povećanje potrošnje je značajno.    

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije