Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teški luksuz

Osječki kolekcionar i samozatajni bivši bankar kupio novi Rolls

Rolls Royce Phantom
Foto: Rolls Royce
01.07.2018.
u 06:50

Najveći hrvatski kolekcionar Branko Ostović kupio je još jedan Rolls Royce – novu superluksuznu osmu generaciju Phantoma

Osma generacija Rolls Royce Phantoma, najluksuznijeg automobila na svijetu koji se s istim imenom proizvodi još od 1925. godine, predstavljena je lani.

U travnju je jedan Phantom - automobil koji se prema individualnim željama kupca većinom ručno izrađuje u engleskom Goodwodu i u najjeftinijoj varijanti s hrvatskim porezima stoji 3,5 milijuna kuna, dok gornje granice praktički nema jer su dodatna oprema i izbor materijala neiscrpni - registriran u Hrvatskoj.

Čak 571 KS i 900 Nm

Nije nas začudilo što je novi gospodski Phantom, prvi novi Rolls koji je u Hrvatsku prodan nakon 2011. godine, registriran u Osijeku. I zadnji je, kao i nekoliko Rolls Roycea ranije, otišao u Osijek, a kupac je najveći kolekcionar skupocjenih automobila u Hrvatskoj ali i ovom dijelu Europe – samozatajni bivši bankar i filantrop Branko Ostović, koji u svojoj kolekciji ima automobile u vrijednosti na desetke milijuna kuna.

Phantom pokreće 6,75-litreni V12 benzinski motor s dva turbopunjača s 571 konjskom snagom te s kamionskih 900 Nm okretnog momenta. Svatko tko je imao sreće sjesti za upravljač Rolls Roycea zna da u njegovoj kabini sve miriše na gospodsku eleganciju, a zvučna je izolacija toliko dobra da se ne čuje ni šum izvana.

To je najekskluzivniji novi automobil kupljen u Hrvatskoj, a zanimljivo je pogledati koje su modele najviše kupovali građani kao privatne osobe.

Prije svega, bez obzira na povećanje prodaje novih automobila (29.643 novoregistrirana automobila do 31. svibnja), udio je privatnih osoba u ukupnoj prodaji samo 23,6 posto, odnosno 7006 automobila u prvih pet mjeseci.

Stabilan trend unosa

Suzuki je apsolutni vladar privatnih kupaca u Hrvatskoj. Nakon modela Vitara, koji je među građanima najprodavaniji već tri godine, ove mu se godine na drugom mjestu pridružio i Suzuki SX4 S-Cross. Popularnost manjih crossovera, japanska pouzdanost i vrlo konkurentne cijene ključ su uspjeha Suzukijevih modela.

Među top 10 najtraženijih modela kod privatnih osoba su i Dacia Sandero, Volkswagen Polo, Hyundai i20, Toyota Yaris, Renault Clio, Citroen C-Elysee, Opel Insignia i Hyundai i30. Slijede VW T-Roc, Opel Corsa, Suzuki Ignis, Ford Focus, Hyundai Kona, Kia Rio, Mazda3, Suzuki Swift.

Dakle, u prvih pet mjeseci građani su kupili 7000 novih automobila, ali je u isto vrijeme uneseno čak 31.054 rabljenih auta koji u velikoj većini završavaju kod građana kao privatnih kupaca.

Stoga, još uvijek traje snažan trend unosa polovnjaka iz EU, srećom sada u prosjeku nešto mlađih (7,66 godina) i ekološkijih (prosječno 122,82 g/km). I dalje je VW Golf s 3371 registracijom najtraženiji automobil iz unosa. Slijede Renault Megane, VW Passat, BMW Serija 3, Ford Focus, Opel Astra, Audi A4, Renault Clio, BMW Serija 1 i Audi A3.

10 stvari koje možda niste znali o Yugu:

Rolls Royce Phantom
1/11

Komentara 57

Avatar Zgubider.
Zgubider.
09:58 01.07.2018.

"...Osječki kolekcionar i samozatajni bivši bankar kupio novi Rolls..."___Je, jako je samozatajan...

Avatar comandante
comandante
07:04 01.07.2018.

Eto sta donese sverc deviza i preprodaja drzavane benke...

Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
09:52 01.07.2018.

U DANAŠNJE VRIJEME U ROKU CCA 30 DANA saznaš da li si trudan PRAVE VIJESTI OD PRAVIH NOVINARA SAZNAŠ U ROKU 10 MINUTA ali od glupih novinara glupljeg večernjeg lista saznaš nešto nakon 6 mj ili saznaš laži... cabriolet Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe je auto koji dotični deda od 67 g ima već 5 mjeseci ALI ETO VEČERNJI GA JE DIBIO DANAS.. NITI JE VIJEST NITI JE BITNA ALI ETO VI NAĐETE NAĆIN KAKO DA SE BRUKATE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije