Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Osim mjerenja brzine, nove će kamere na autocestama mjeriti i razmak

U tijeku je postupak nabave uređaja kojima bi se mjerio razmak između vozila u prometu i utvrdio prekršaj, javlja policija.
13. studenoga 2019. u 21:07 4 komentara 1172 prikaza
Policija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U javnoj raspravi je novi Pravilnik o mjerilima brzine u prometu, u kojemu se predlaže nova regulacija nepoštovanja razmaka između vozila i prolaska kroz crveno svjetlo. Kako javlja HAK-ova Revija, policija nabavlja uređaje kojima će mjeriti razmak između vozila. 

Lančani sudar u aveniji Bologne U SMJERU GRADA Lančani sudar u Zagrebu: Sudjelovalo pet osobnih vozila

Nove kamere mjerit će razmak između vozila

HAK-ova magazin Revija doznaje kako je u tijeku nabava uređaja za mjerenje razmaka između vozila. 

"Uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila, koje je nabavilo Ministarstvo unutarnjih poslova, namijenjeni su isključivo za nadzor brzine kretanja vozila", odgovorili su im. Dodali su kako je u tijeku postupak nabave uređaja kojima bi se mjerio razmak između vozila u prometu.

Ilustracija, policija Neobična nesreća Policijski auto zabio se u stup izbjegavajući sudar. Nakon toga udario ga BMW

"Također vas obavještavamo kako je u tijeku postupak nabave uređaja kojima bi se mjerio razmak između vozila u prometu i utvrdio prekršaj. Radi se o višenamjenskim uređajima koji razmak između vozila računaju temeljem izmjerenih brzina. Navedeni prekršaji će se moći utvrđivati nakon što nabava bude realizirana", izvijestili su.

Dokumentiranje prolaska kroz crveno svjetlo

Naime, u Pravilniku s početka teksta piše da se prolazak kroz crveno svjetlo utvrđuje na temelju izmjerene brzine vozila i vremena prolaska preko označene zaustavne linije. Prolazak kroz crveno svjetlo dokumentira se dvjema fotografijama. Prva fotografija pokazuje vozilo prije označene zaustavne linije, dok druga fotografija pokazuje vozilo nakon zaustavne linije. Obje fotografije osim vozila pokazuju i crveno svjetlo na semaforu.

Policija Prometna nesreća Trostruki sudar na Trešnjevci: Pomoć pružena muškarcu, ženi i bebi, ali nema teže ozlijeđenih

Kada se radi o kamerama koje će kažnjavati ovaj prekršaj, policija javlja da su one u vlasništvu Grada. "Na pitanje koje se odnosi na kamere koje su postavljene na lokacijama u Zagrebu, obavještavamo Vas kako nisu u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova, već Grada Zagreba stoga Vas upućujemo da se za odgovore obratite nadležnim službama Grada Zagreba", poručila je policija.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • brodludjaka:

    Svi ovi moroni, koji se tobože bave prometom, nikako da shvate da je najveći problem što iz auto škola izlaze nesposobni i nedovoljno educirani vozači. Tu je glavni problem. Nema te osobe koja nije položila vozački ispit, ako to želi.

  • Tigar60:

    Kako ide ona Mala moja Ti u plavoj bluzi ........ Mogla je još veće nokte pokazat. Ako nisi za frizerku onda si za milicionerku.

  • nordic:

    Welcome to Switzerland