Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTO SERVISI

Oprez! Umjesto da uštedite, možete proći i puno skuplje

servis
Sanjin Strukić/ PIXSELL
11.05.2010.
u 07:32

Iz Zagreba se više isplati na servis auta otići u neko manje mjesto, poput Križevaca ili Bjelovara.

Već na prvom servisu auta možete uštedjeti servisiranjem u susjednoj Sloveniji, ili u manjim hrvatskim gradovima, pokazalo je naše istraživanje. Za primjer smo uzeli četiri od pet najprodavanijih auta ove godine u Hrvatskoj – Opel Astru, VW Polo, Hyundai i30 i Renault Clio te kao potencijalni vlasnici tih automobila pitali ovlaštene servisere u Hrvatskoj i Sloveniji koliko bi kod njih stajao prvi servis nakon godine dana ili 15.000 km.

PDV je 20 posto

Pokazalo se da su cijene u Sloveniji manje i do 385 kuna (kod Renault Clija), a kad se tome još pridoda povrat slovenskog poreza na dodanu vrijednost, dolazimo do 455 kuna jeftinijeg servisa u Brežicama, slovenskom mjestašcu samo 35 km udaljenom od Zagreba. Velika je razlika i u cijeni servisa za Hyundai i30. U Brežicama promjena filtara ulja i klime, brtve, tri litre Shell ulja, kontrola elektronike i kočnica te jedan sat usluge stoji 1009 kn. Sličan posao u ovlaštenom Hyundai servisu u Zagrebu stoji 1280 kn. Manje su razlike u cijeni servisa Opel Astre i VW Pola, a za Polo smo u Rovinju našli i servis po 700 kn, što je jeftinije nego u Sloveniji. Iz Renaulta pak upozoravaju da naši susjedi u praksi često ne daju popuste kakve obećavaju pokušavajući privući klijente iz Hrvatske te da se više isplati auto servisirati u manjim hrvatskim gradovima, nego u Sloveniji. Konkretno, navode da sat rada u Ljubljani košta 310 kn, u Zagrebu 250, dok je u Križevcima ili Bjelovaru 110 kn (+PDV).

Gdje su “ruke” jeftinije

Ukupno gledajući, u Hrvatskoj je stopa PDV-a tri posto veća nego u Sloveniji, pa je to jedan od razloga većih cijena, a rijetki pri povratku u HR prijavljuju ugrađene dijelove na koje bi se, ako je vrijednost veća od 1000 kn trebao platiti PDV. No, cijene rada nisu iste u velikim i malim gradovima. Također, prije nego što se uputite u servis, tražite pismenu ponudu i provjerite jesu li dijelovi originalni. 

Ključne riječi

Komentara 35

DW
dr.who
10:24 11.05.2010.

Treba li uzeti u obzir troškove vinjete,goriva,vremena...ili je to uračunato u kalkulacije pa se dobila razlika u cjeni?

DU
Deleted user
10:26 11.05.2010.

Obzirom da sam u blizini Brežica, servis u Sloveniji je mnogostruko jeftiniji. Stručniji su, ljubazniji i brži. Da ne pričam da znaju odgovoriti na e-mail. Možda se nešto promjenilo u međuvremenu, ali prvi servis za Opel Astru je bio ~700kn - povrat poreza, drugi na 30.000 je bio ~1400kn - povrat poreza :)

JS
ja sam gladan
22:44 11.05.2010.

Pa kaj je ovo propagandni uradak SOVE? Kakva Slovenija? Ak si si kupil skupi auto, onda imaš love i za ovlašteni sevis.A te priče o \"ljubeznim\" Slovencima mogu prodavati samo Slovenci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije