Naslovnica Auti Automobili

Oprez: ovo su najčešće ljetne greške vozača

Najčešći razlozi poziva službama za pomoć na cesti srećom često nisu ozbiljni, ali svakako su u pitanju greške vozača
09. srpnja 2018. u 06:41 5 komentara 4918 prikaza
trokut
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

U toplijem se dijelu godine općenito više vozi pa su i problemi na cesti češći. Nastavno na to, službe pomoći na cesti bilježe mnogo više posla nego u hladnijem dijelu godine. Stoga je zanimljivo vidjeti koje su najčešće pogreške vozača ljeti. Većinom ih možemo izbjeći uz više pažnje.

Tučnjava na cesti Brutalan okršaj Vozačica Mercedesa iznervirala pješakinju pa se potukle nasred ceste

Prema iskustvu HAK-a, najčešća je pogreška vozača u ljetnim danima ulijevanje pogrešnog goriva. U toj je situaciji bitno pravodobno pozvati pomoć kako ne bi došlo do velike štete. Čim shvatite da ste ulili pogrešno gorivo ugasite motor. Dizelaši su osjetljiviji na ulijevanje krivog goriva od benzinaca.

Dobro pričvrstite teret

Drugi učestali problem zbog kojeg vozači često zovu službu pomoći na cesti je vožnja na rezervi. Zbog ove loše navike vozača često se događa da vozilo ostane bez goriva.

Tijekom ljetnih mjeseci zna se dogoditi da putno računalo pogrešno izračunava preostalu količinu goriva u vozilu.

BIOMETRIJSKA OSOBNA ISKAZNICA omogućava da elektroničkim putem predate zahtjev za novu vozačku dozvolu Dobro je znati Evo kada morate zamijeniti svoje vozačke dozvole

Pregrijavanje kvačila u dugim kolonama na uzbrdici, kočenje kvačilom umjesto parkirnom ili nožnom kočnicom, vuča priključnog vozila ili autoprikolice. Bilo koja od ovih radnji može uništiti kvačilo, uvjerili su se već mnogi vozači, jer i kvar kvačila na popisu je čestih ljetnih problema.

Gubitak ključeva - do čega često dolazi jer se vozači s ključevima okupaju u moru - ili zaključavanje ključeva u vozilu također su česte pogreške vozača ljeti.

Automobili Izabrali smo Top 5 rabljenih auta za početnike: malo para za puno muzike

Umjereno s klima-uređajem

Stoga svakako pripazite gdje držite ključeve automobila dok ste na odmoru, kao i loša priprema priključnog vozila koje često bude pretovareno, sa starim, lošim gumama.

Česti su i problemi s osovinama ili ležajevima prikolica, kao i svjetlima. Teret treba dobro pričvrstiti. Popis najčešćih problema zaokružuje onaj s klimatizacijskim uređajem automobila.

Naime, preporučuje se umjereno korištenje klima-uređaja kako ne bi došlo do preopterećenja i kvarova na alternatoru do kojih dolazi upravo zbog neprestanog rada ventilatora.

Označite auto i pozovite pomoć

Kvar ili prometna nesreća uvijek se mogu dogoditi, pa i na te situacije vozač treba biti spreman. Iz automobila ne izlazite bez reflektirajućeg prsluka na sebi. Ako možete, vozilo pomaknite uz desni rub kolnika. Iza njega postavite trokut i pozovite pomoć.

Sinonim je za pomoć na cesti HAK, odnosno Hrvatski autoklub, koji stiže nakon poziva na broj 1987. Glavna konkurencija HAK-u i opcija itekako vrijedna razmatranja jest Oryx Asistencija (0800 1818, 0-24). Velika je prednost Oryxa i Putni Anđeo mobilna aplikacija za iOS i Android pametne telefone koja, među ostalim, u slučaju prometne nezgode obavlja komunikaciju s pozivnim centrom Oryxa ili privatnim osobama pružajući informacije o okolnostima i lokaciji prometne nezgode.

Ovo su groblja dizelaša, 300.000 čeka svoju sudbinu:

trokut
1 / 32
Prostor podsjeća na parking u ogromnom prostoru na otvorenom - ali to je zapravo povratni efekt skandala Volkswagena s emisijom ispušnih plinova. 
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas