Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Od iduće godine jeftinija rabljena vozila!

Sam zakon uređuje dva porezna oblika – posebni porez na motorna vozila (trošarine) i posebni porez na stjecanje rabljenih motornih vozila
08. prosinca 2017. u 15:22 9 komentara 3512 prikaza
Zagreb: Sajam automobila Jakuševac tradicionalno je mjesto za kupoprodaju limenih ljubimaca
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o posebnom porezu na motorna vozila, slijedom čega bi od iduće godine trebala pojeftiniti rabljena vozila.

Nissan Qashqai KUPUJETE LI VOZILO? Iznenadili smo se kako se brzo u Hrvatskoj prodao auto od 32.500 eura!

Sam zakon uređuje dva porezna oblika – posebni porez na motorna vozila (trošarine) i posebni porez na stjecanje rabljenih motornih vozila.

Slijedom izmjena, trošarina na stjecanje rabljenih vozila, zamjenjuje se upravnom pristojbom koja će se plaćati kod registracije, a koja će od 1. siječnja 2018. biti 50 posto niža u odnosu na sadašnju.

Upravna će se pristojba plaćati u tijelu nadležnom za registraciju vozila, obračunavati temeljem starosti vozila, odnosno godine proizvodnje i snage motora, a visinu će joj odrediti uredba koja se tek treba donijeti.

Promjena vlasništva nad rabljenim vozilom sada uključuje najmanje četiri koraka na tri adrese, ovjeru potpisa na kupoprodajnom ugovoru kod javnog bilježnika, koji se potom predaje Poreznoj upravi koja izdaje rješenje o razrezu poreza koji se plaća u pošti, a potom policija obavlja prijenos vlasništva.

Prema podacima Ministarstva financija, u 2016. bilo je oko 210 tisuća slučajeva oporezivanja odnosno izdanih rješenja s osnove trošarina na promet rabljenih vozila, a prihod s tog naslova iznosio je 194 milijuna.

Da bi izglasovane izmjene trebale donijeti manji trošak poreznim obveznicima potvrđuje projekcija da bi prihod od trošarina trebao biti manji za oko 100 milijuna kuna, dakle gotovo se prepolovljuje.

Sabor je u petak donio novi Zakon o reviziji po kojem će nadležno tijelo za nadzor revizorskih društava i ovlaštenih revizora postati Ministarstvo financija, Odbor za javni nadzor revizije prestat će s radom, a Hrvatska revizorska komora više neće imati nadzornu ulogu.

Zakon propisuje obvezu ugovaranja zakonske revizije s najmanje dva međusobno neovisna revizorska društva za subjekte od javnog interesa koji su prepoznati kao subjekti od sistemske važnosti. To su, dakle, subjekti koji zapošljavaju prosječno više od 5000 radnika tijekom poslovne godine i imaju aktivu veću od 5 milijardi kuna na zadnji dan poslovne godine.

Prema novom zakonu, ovlašteni revizor može biti u radnom odnosu samo s jednim revizorskim društvom, revizorska društva koja obavljaju reviziju subjekata od javnog interesa moraju imati najmanje tri zaposlena revizora u punom radnom vremenu, umjesto dosadašnja dva.

Sabor je donio zakon kojim se 'gasi' umirovljenički fond osnovan radi vraćanja duga umirovljenicima. Imovinu, prava i obveze Fonda preuzima Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, koji će preuzeti i predmete koji se vode za račun Fonda, a koji nisu okončani do stupanja na snagu zakona.

Donesen je i Zakon o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske, izmijenjeni zakoni o radu i o europskim radničkim vijećima.

Zagreb: Sajam automobila Jakuševac tradicionalno je mjesto za kupoprodaju limenih ljubimaca
1 / 11
10. Citroën Ami 6: Citroëni tog vremena bili su nekonvencionalni, pa i čudni, ali i dalje zanosni (DS) ili dražesni (2CV). S Amijem 6 ipak su otišli malo predaleko i ušli na teritorij nepotrebno bizarnog i ružnog. Naravno, zašto automobil ne bi izgledao poput žabe kojoj je netko stao na glavu? Nasljednik Ami 8 malo je ublažio stvar.
Tesla Roadster TESLA ROADSTER Pogledajte nestvarno ubrzanje novog Teslina superautomobila rabljeni auti Izmjene zakona Pristojba kod kupnje rabljenih vozila se 1.7 treba uvesti, a još se ne zna koliko će stajati Još su najtraženiji rabljeni automobili iz unosa stari blizu 10 godina Promašen cilj Trošarine skupe, novi auti loše se prodaju

 

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • dado56:

  Cjela evropa nam se ruga kakve nasi gradjani placaju trosarine... malo bolji passat karavan ima ukupan porez oko 45% ( pricam o novom autu) 25 % pdv + 20% poseban porez trosarina i ostalo... Njemac , čeh, talijan, slovak , ... prikaži još!, francuz plati 19% i kupi taj isti auto.. Naravno da samo placa 50eur takse kad kupuje rabljeni auto... Onda se cude sto mladi odlaze van hr ... sramota ...

 • Avatar 1HGZ
  1HGZ:

  ne sirite dezinformacije,vozila kao vozila rabljena nece pojeftinit,nece se placati porez od 5% a zamjeniti ce ga pristojba,porez koji se placa kad vozilo kupis od privatne osobe,a kod kupis u auto kuci taj porez se i onako ne placa.

 • Hladan:

  Vauuu, 5% poreza su skinuli na 2.5%, kakva basnoslovna ušteda, a carinu(kamufliranu u riječ trošarinu!) su ostavili istu, a ona npr. za VW Sharan 2013 god koji sam u Njemačkoj našao za 9.500 Eur iznosi u HR "samo" 4.400 Eur! ... prikaži još! Ma sitnica, to je tričavih 45% vrijednosti cijene auta vani! Crkli dabogda i HDZ i SDP, dabogda vas Živi Zid uništio na idućim izborima, gode od ovoga što imamo do 91-e do danas ne može biti nikako!