Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Od mjenjača i motora brisača Seatovi stručnjaci stvorili respiratore

Model 1400 bio je 1953. godine prvi automobil koji je Seat proizveo. Ove i iduće godine ta će španjolska marka na tržište uvesti nekoliko električnih i plug-in hibridnih modela
08. svibnja 2020. u 12:03 2 komentara 1483 prikaza
Foto: SEAT
Pogledajte galeriju 1/4

Osnovan 9. svibnja 1950. godine, Seat sada slavi svoju 70. obljetnicu. Marka za koju kažu da je Španjolsku postavila na kotače i uvela demokratičnost u područje mobilnosti do danas je prošla temeljitu transformaciju i pokazala vrhunsku sposobnost preobrazbe. Prvi automobil koji je izašao iz tvornice Zona Franca bila je limuzina Seat 1400. Dnevni kapacitet tvornice bio je pet vozila.

Nakon razdoblja od 40 godina proizvodnje modela kao što su Seat 600 i Seat 127, izgrađena je veća i modernija tvornica, pa se 1993. godine proizvodnja iz Barcelone premjestila u Martorell. Nova je tvornica pokrenuta ulaganjem od 244,5 milijardi španjolskih pezeta (1,47 milijardi eura), a započela je s radom uvođenjem druge generacije Ibize i nove Cordobe na tržište, uz kapacitet proizvodnje od 1500 vozila dnevno. Seat u ovom trenutku ima tri proizvodna centra: Barcelona, El Prat de Llobregat i Martorell. U tim se tvornicama trenutačno proizvode modeli Ibiza, Arona i Leon. Nadalje, Seat model Ateca proizvodi u Češkoj Republici, Tarraco u Njemačkoj, Alhambru u Portugalu i Mii electric, prvi potpuno električni automobil marke Seat, u Slovačkoj. Do danas je proizvedeno više od 19 milijuna vozila ove marke.

Autoškola MJERE POPUŠTANJA HZJZ objavio upute za autoškole: Ovoga se trebaju držati instruktori, predavači i kandidati

Seat je jedino automobilsko poduzeće koje dizajnira, razvija i proizvodi vozila te ih stavlja na tržište u Španjolskoj. On je vodeći industrijski ulagač u istraživanje i razvoj u toj zemlji, čini 1% BDP-a te izvozi 80% svojih vozila. Seat je stabilno poduzeće koje je dio Volkswagen koncerna. Evolucija marke Seat tijekom proteklih 70 godina bila je eksponencijalna, od dizajna automobila preko proizvodnje sve do njezinog obujma izvoza. Danas se za tri minute proizvede jednak broj vozila za koji je ranije bio potreban cijeli radni dan, a u usporedbi s dvogodišnjim čekanjem na isporuku modela Seat 600 tijekom 1950-ih, danas automobil u sklopu usluge „Fast Lane“ možete kupiti za 10 minuta u 5 klikova mišem i primiti ga za manje od 21 dan.

ISPROBALI SMO Prostorom i opremom karavanska Astra kuca na vrata višeg segmenta

Tijekom proteklih 70 godina Seat je na tržište uveo ukupno 75 modela, uključujući različite verzije i generacije, među koje se ubrajaju i vodeći koji su označili prekretnicu, počevši 1953. godine s modelom Seat 1400, prvim automobilom koji je poduzeće proizvelo, ili pak s legendarnim modelom Seat 600, koji je predstavljen 1957. godine i koji je nedugo zatim postao simbolom slobode i mobilnosti. Godine 1984. na tržište je uvedena Seat Ibiza, a 1999. godine i Leon, koji je od samog početka ostvarivao golem prodajni uspjeh. Također, 2016. godine ova je marka ušla u segment SUV vozila modelima Ateca, Arona i Tarraco. Tri godine kasnije najavila je Mii electric, svoje prvo električno vozilo.

TRCZ PROMO Budite brzi: Kreću dani otvorenih vrata u TRCZ-u, preko 500 rabljenih vozila s garancijom

Evolucija i osuvremenjivanje automobila bili su stalni pratitelji tijekom toga putovanja, a u okviru njega proveden je tehnološki razvoj svih aspekata automobila, od sigurnosnih sustava do najnaprednije povezivosti. Usto, kao dio predanosti marke Seat održivijoj i ekološki prihvatljivijoj mobilnosti, poduzeće se upustilo u dalekosežnu električnu ofenzivu. Tijekom 2020. i 2021. godine na tržište će uvesti nove električne i plug-in hibridne modele, koji će se pridružiti trenutačno komercijalno dostupnoj električnoj verziji modela Mii: novu obitelj modela Leon, koji je dostupan u PHEV verziji, model Tarraco PHEV i nedavno predstavljen model Cupra Formentor, koji će biti dostupan i u električnoj plug-in hibridnoj varijanti. Naposljetku, model elBorn pridružit će se modelu Mii electric kao drugo potpuno električno vozilo marke.

U krizi uzrokovanoj koronavirusom Seat je brzo reagirao te je počeo proizvoditi respiratore. Tim od 150 stručnjaka radio je četiri tjedna na razvoju prototipa upotrebom mjenjača, ručica mjenjača i prilagođenog motora brisača vjetrobranskog stakla. Više od 600 respiratora poslano je u bolnice diljem Španjolske.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • Avatar MariaJE95
    MariaJE95:

    w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

  • Avatar BarbaraKH79
    BarbaraKH79:

    w​​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b